Petak, 4. listopada 2024.

Ministar Primorac najavio skuplje energente: Građani moraju biti motivirani za prelazak na solarne panele

Ministar financija Marko Primorac izjavio je na sjednici Vlade Republike Hrvatske kako će se cijene plina i električne energije uskoro povećati između 10 i 15 posto, a subvencije će postupno biti sve niže.

Dodao je kako subvencije u potpunosti financiraju porezni obveznici što u trenutnoj situaciji postaje sve manje opravdano. Primorac je objasnio i da bi zadržavanje subvencija na sadašnjoj razini moglo poništiti cjenovne signale na tržištu.

– Ako dugoročno povećane cijene energenata umjetno smanjujete putem proračunskih subvencija, građani i poduzetnici neće biti svjesni dugoročnih promjena na tržištu te neće biti motivirani smanjiti potrošnju energije ili prelaziti na obnovljive izvore energije, poput solarnih panela – dodao je.

Ministar je naglasio kako će se subvencije smanjivati postupno kako bi se izbjegli negativni učinci. Vezano uz subvencije na gorivo, Primorac je istaknuo da se od njih praktički odustalo te da je Vlada tijekom protekle dvije godine često donosila privremene uredbe kojima su se smanjivale trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo. Tijekom prošle godine te su subvencije prepolovljene, a ovog ljeta su potpuno ukinute. Ipak, Vlada je zadržala ograničenje marži, što nije subvencija iz proračuna, napomenuo je Primorac.

Nema otpora porezu na nekretnine

Na temu poreza na nekretnine, ministar je kazao kako u društvu nema značajnog otpora prema porezu na nekretnine, ali je upozorio da smo se, zbog podoporezivanja nekretnina i prihoda od najma, praktički pretvorili u društvo rentijera, što smatra nepovoljnim trendom.

Upitan postoji li mogućnost da porez na nekretnine opet ostane samo na razini prezentacije, bez stvarne primjene, ministar je priznao da je sve moguće, ali se nada da do toga neće doći. Također je naglasio da će se tek nakon prezentacije novog poreza vidjeti koga će on najviše opteretiti, ali je istaknuo da je intencija Vlade da obuhvati sve vlasnike nekretnina koje se ne koriste, odnosno stambene nekretnine koje nisu iznajmljene ili u kojima nitko ne živi.

Slušaj uživo
zatvori