Utorak, 1. listopada 2024.

Marže na pekarske proizvode ogromne, trgovci se brane da je to poslovna praksa

Najviše zarade trgovci imaju na kruhu i pekarskim proizvodima s maržom od gotovo 40 posto, a odmah potom najviše se zaradi na voću i povrću.

Prihodi trgovaca samo prošle godine porasli su za više od milijardu eura što je 16,5 posto više nego godinu ranije, prenosi Index.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja priopćila je kako je na osnovnim prehrambenim proizvodima poput brašna, šećera, riže, tjestenine i jestivih ulja prosječna marža lani bila 24 posto.

Trgovci se brane da je to normalna poslovna praksa, a potrošačke udruge visoke marže krive za velik rast cijena.

Nada Barišić, direktorica Žitozajednice, rekla je kako joj je teško komentirati zašto pekari imaju najviše marže.

– Trgovina je zaseban sektor i uvjeti poslovanja u tom sektoru su daleko drugačiji od uvjeta poslovanja u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji. Možemo samo reći da su poljoprivredna proizvodnja i cijene u njoj burzovno orijentirane. Burza je ono što određuje cijene u proizvodnji, odnosno preradi. U pekarskoj industriji su sasvim drugi uvjeti, a trgovina je nešto sasvim treće. Tako da nam je teško komentirati visine tih marži. Možda je zanimljiv podatak da Hrvatska zapravo uvozi, nakon mesa, mliječnih proizvoda i meda, najviše upravo proizvoda od žitarica i škroba – rekla je Barišić.

Zaključila je da nemaju pekari ogromnu maržu, nego trgovci.

Slušaj uživo
zatvori