Petak, 4. listopada 2024.

Koprivnički muzealci Maša Zamljačanec i Ivan Valent napredovali u viša zvanja

Koprivnički muzealci Maša Zamljačanec i Ivan Valent odlukom Ministarstva kulture i medija napredovali su u viša stručna zvanja.

Iz Muzeja grada Koprivnice poručili su da je ministarstvo, odnosno Hrvatsko muzejsko vijeće prepoznalo njihov dugogodišnji kontinuirani trud, rad i zalaganje te dalo zasluženo priznanje zvanjem viših kustosa i višeg kustosa-pedagoga. Dodali su da se glavne značajke njihova rada mogu zaokružiti zajedničkim pojmovima – otvorenost, uključivost, timski rad, fleksibilnost i susretljivost.

– Maša Zamljačanec je muzejska pedagoginja i kustosica u muzeju te aktivna kreatorka nezavisne kulturne i društvene scene Koprivnice. S muzejom blisko surađuje još od studentskih dana, intenzivnije od 2012. kada stiže kao kustosica-pripravnica, a od 2016. stalno je zaposlena kao muzejska pedagoginja. Od vremena pripravništva Maša je aktivna kao sukreator projekta Drava Art Biennale te edukativnog projekta Malci muzealci, odnosno KUL Hlebine. Svi Mašini projekti uvijek su okrenuti zajednici – ističu u muzeju.

Napominju kako kroz izložbene projekte problematizira važna društvena pitanja (Oni i mi – povijest javnog zdravstva u Koprivnici), podsjeća na važne aktere nekadašnje kulturne scene (Povijest kazališta), podsjeća na važnost i razvoj modnog govora (Bluza – povijest mode u Podravini). Tijekom godina razvila je niz programa kojima direktno uključuje zajednicu u oblikovanje buduće historije grada (Skriveno lice Koprivnice, Ropotarnica), ali i otvorila muzej za nove publike i nove pristupe (Muzej u školi, Muzej za 5). Osim brojnih kataloga i članaka, autorica je Ukipljenog vodiča te Kulturnog vodiča Koprivnice kojim približuje (umjetničku) povijest grada širokoj publici. Svoja znanja dijeli rado i nesebično, a svoju stručnost brusila i kao jedna od glavnih članica provedbenog tima EU projekta ReVITAlize.

U istom projektu, uz ostale muzejske stručnjake sudjelovao je i Ivan Valent, veliki zaljubljenik u arheologiju koji još od studentskih dana sudjeluje u zaštitnim i sustavnim arheološkim istraživanjima u muzeju, ali i u inozemstvu.

– U koprivničkom muzeju zapošljava se 2018. godine te provodi brojna arheološka istraživanja i nadzore koje obrađuje u brojnim stručnim i znanstvenim člancima. Koautor je stalnog postava Zbirke Franjevačkog samostana u Koprivnici. Od 2017. pohađa poslijediplomski doktorski studij arheologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, od 2019. do 2023. voditelj je Odjela muzejskih zbirki, a unazad nekoliko mjeseci obnaša i funkciju vršitelja dužnosti ravnatelja muzeja – naglašavaju u muzeju.

Napominju kako svim zadacima pristupa odgovorno, sistematično i profesionalno, a posebno ga veseli prezentacija svih istraživanja svim dobnim skupinama građana.

– Čestitamo dragim kolegama na svim uspjesima, ponosni smo na njihov rad na promicanju vrijednosti i značaja kulturne baštine Podravine. Veselimo se onome što dolazi uz želju da zadrže zaigranost i stručnost u pristupu muzejskoj građi, ali i ljudima – zaključuju.

Slušaj uživo
zatvori