Nedjelja, 29. rujna 2024.

FOTO: KOPRIVNIČKE SESTRE ATLETIČARKE Josipa i Iva Mikulec: San nam je nastupiti na Olimpijskim igrama

U srcu Koprivnice, grada s bogatom sportskom tradicijom, dvije sestre Josipa i Iva Mikulec postale su prave zvijezde lokalne atletike.

Njihova sportska priča započela je prije nekoliko godina kada su bile samo djevojčice, vođene ljubavlju prema sportu i potaknute podrškom svojih roditelja.

Josipa, starija od sestara, prva je otkrila svoju strast prema atletici. Kao mala, voljela je trčati, pa ju je tata jednog dana odveo na trening Atletskog kluba Koprivnica.

– Svidjelo mi se odmah. Sada sam tu već deset godina – prisjeća se.

U početku ju je privuklo bacanje vortexa, a s godinama se njena strast preusmjerila na bacanje koplja. No, to nije bilo sve. Josipa je s vremenom razvila ljubav prema bacanju diska i kugle, trčanju sprinterskih disciplina te skakanju u dalj.

Iva, mlađa sestra, nije mogla ostati imuna na entuzijazam svoje starije sestre. Dok su roditelji dolazili po Josipu nakon treninga, Iva je primijetila da ima i mlađe djece u klubu.

– Treniram gotovo sedam godina. Volim trčati pa je trčanje moja prva disciplina, a bacam i vortex – dodaje Iva.

Obitelj Mikulec uvijek je bila blisko povezana, a ta se povezanost posebno očituje u njihovoj podršci Josipi i Ivi.

Obitelj najveća podrška

– Najveća podrška su nam obitelj, prijatelji i treneri – slažu se obje sestre.

Ta podrška pomaže im da izdrže naporne dane ispunjene školskim obavezama, treninzima i pripremama za natjecanja. Njihov tipičan dan počinje ranojutarnjom školom, nakon koje slijedi ručak, odmor i učenje, prije nego što krenu na trening. Nakon povratka s treninga, večeraju, dovrše školske zadatke i pripremaju se za sutrašnji dan.

Snimio Tomislav Matijašić.

Iako su treninzi naporni, sestre Mikulec pronalaze zadovoljstvo u njima. Josipa najviše uživa u treninzima bacanja i snage, dok Iva voli lagano trčanje i bacanje vortexa. Njihova predanost posebno dolazi do izražaja pred natjecanja, kada obje sestre imaju svoje metode pripreme.

Josipa, uvijek analitična, voli pregledavati videozapise drugih bacača kako bi usavršila tehniku.

– Pokušavam ostati smirena i nemam neki poseban ritual – priznaje ona. Iva, s druge strane, natjecanja vidi kao priliku za dobar trening i druženje s prijateljima.

Najznačajniji trenuci u njihovim karijerama dolaze iz različitih izvora. Josipa cijeni svako natjecanje, bez obzira na ishod, jer vjeruje da se iz svakog iskustva može nešto naučiti. Iva posebno pamti državna natjecanja i finale Erste plave lige kao trenutke ponosa.

Sad su Olimpijske igre

Sestre Mikulec su svjesne pritiska koji dolazi s natjecanjima, ali svaka ima svoj način suočavanja. Josipa se oslanja na svoje pripreme i nastoji ostati smirena, dok Iva vjeruje u sebe i svoje sposobnosti. Njihovi sportski ciljevi također su visoko postavljeni.

– San svakog sportaša je nastupiti na Olimpijskim igrama ili svjetskom prvenstvu – kažu one, a svaki njihov korak je usmjeren prema tom cilju.

Snimio Tomislav Matijašić.

No, život sportaša nije samo pobjede i priznanja. Ponekad dolaze i neuspjesi, ali Josipa i Iva znaju kako se nositi s njima. Josipa priznaje da je nakon lošijeg nastupa uvijek malo tužna, ali ubrzo se fokusira na popravak grešaka i sljedeće natjecanje.

– Nije dobro previše razmišljati o tome što bi bilo da sam ovo ili ono drugačije napravila, kaže Josipa mudro, jer tako se još više zbuniš. Treba nastaviti raditi dalje i vjerovati u sebe – ističe.

Iva također gleda na svaki neuspjeh kao na priliku za učenje i razvoj.

Balansiranje škole i sporta za sestre Mikulec nije uvijek jednostavno, ali uz dobru organizaciju, uspijevaju postići sve svoje ciljeve. Njihov trud se isplati, jer su svjesne da rezultati dolaze s vremenom.

Kada nisu na treningu, Josipa uživa u odmoru, gledanju serija i čitanju knjiga, dok Iva voli slikati i crtati. U svakodnevnom životu najviše ih veseli druženje s prijateljima i obitelji.

Slušaj uživo
zatvori