Nedjelja, 29. rujna 2024.

Knjižnica dobiva ‘američki prostor’, evo detalja

Idućeg četvrtka, točnije 26. rujna, u koprivničkoj će se knjižnici održati svečano otvorenje “američkog prostora” (Affiliate American Space).

Svečanost će se održati u prostoru Makerspacea na prvom katu s početkom u 12 sati.

Iz knjižnice su poručili kako se radi o projektu koji koprivnički knjižničari provode od 2024. godine u suradnji i s financijskom podrškom Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj.

– S više od 650 prostora u 150 zemalja diljem svijeta, “američki prostori” su mjesta koja pružaju ugodno okruženje gdje se posjetitelji mogu povezati i učiti o Sjedinjenim Državama kroz razne programe, predavanja, knjige, filmove ili časopise. Često se nalaze u veleposlanstvima, školama, knjižnicama i drugim partnerskim institucijama diljem svijeta – objašnjavaju.

U Hrvatskoj trenutno postoji sedam takvih prostora i nalaze se u Osijeku, Rijeci, Vukovaru, Zadru, Zagrebu, Karlovcu i Koprivnici.

– Članstvo je besplatno i otvoreno za sve, a korisnici koprivničkog “američkog prostora” će osim zbirke knjiga na engleskom jeziku na raspolaganju imati i 3D printer, smart TV, PlayStation 4 i VR naočale, micro:bit i BOSON setovi dodataka, mBot, AQ:bit, micro: Maqueen, Makey Makey, Dash and Dot roboti, LEGO robotski setovi, Sphero BOLT robot, računala, prijenosna računala i tablete. AAS pruža točne, aktualne informacije prikladne publici o Sjedinjenim Državama – ističu.

Posjetitelji također, mogu očekivati ​​povremene interaktivne programe o nizu tema, od razvoja karijernih vještina do učenja engleskog jezika, a mogu dobiti i pristup digitalnoj knjižnici eLibraryUSA s pristupom bazama podataka koje uključuju brojna znanstvena istraživanja, časopise različite tematike, znanstvene članke, e-knjige, multimedijske sadržaje i drugo.

– Svečanom otvorenju prisustvovat će visoki predstavnici Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj i Grada Koprivnice. Za tu priliku koprivnički gimnazijalci i njihovi profesori pripremili su zanimljiv kulturni program s ciljem slavljenja američke kulture i vrijednosti, a game developer i dizajner Ivan Ivanović će održati – poručili su iz knjižnice.

Slušaj uživo
zatvori