Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

JESEN U ĐELEKOVCU Samošćanec: Središnje događanje je 120. obljetnica Hrvatske pučke knjižnice

U Đelekovcu traju opsežne pripreme za obilježavanje velike obljetnice, 120 godina od osnutka Hrvatske pučke knjižnice.

Svečanost će biti održana u sklopu manifestacije Jesen u Đelekovcu, 11. listopada u Društvenom domu, a predviđen je i poseban kulturno-umjetnički program na kojem će nastupiti škole i vrtići te brojni folkloraši, među kojima i nekadašnji članovi KPD-a Seljačka sloga. Bit će tu plesači i tamburaši, ali i ostali zaljubljenici u folklor.

– Iz Pučke knjižnice zapravo je i potekao kulturni život Đelekovca, kao i folklor koji je dugi niz godina bio temeljno društveno događanje. Održat ćemo i prezentaciju povijesti Knjižnice i svega onoga što je iz nje poteklo – kazala je za Drava.info načelnica Lara Samošćanec.

Sajam tijesta i gastronomije, kestenijada…

Dan kasnije, u subotu, 12. listopada vatrogasci će održati Dan otvorenih vrata DVD-a Đelekovec.

– Svi zainteresirani će moći razgledati vatrogasni dom, a tu će biti i velika proslava pod šatorom za sve mještane i posjetitelje. Za gastronomski dio pobrinut će se naši lovci i ribiči – dodala je Samošćanec.

Turistička zajednica područja Središnja Podravina održat će Gastro sajam uz sudjelovanje brojnih udruga.

– Svaka udruga će pripremati neko svoje tipično jelo i cijeli sajam bit će posvećen tijestu, a naravno tu će biti i požiraki, zaštitni znak Đelekovca – dodala je načelnica.

Od ostalih događanja, Jesen u Đelekovcu donosi i tradicionalnu kestenijadu te predstavljanje knjige o tome mjestu. Program s točnom satnicom bit će objavljen uskoro.

Slušaj uživo
zatvori