Četvrtak, 3. listopada 2024.

IN MEMORIAM Preminuo Ivan Blažek – Picea

Poznati nogometni djelatnik Ivan Blažek – Picea preminuo je u 82. godini života.

Rođen je 26. ožujka 1943. u Peterancu, a tijekom života bio je, između ostaloga, član Sudačke komisije, kontrolor, sudački povjerenik i dugogodišnji predsjednik županijskog Zbora sudaca. O liku i djelu poznatog Picea pisao je Ivo Čičin-Mašansker na Facebook stranici Koprivnička sportska povijest. Objavu prenosimo u cijelosti:

Ivan Blažek rođen je, naime, 26. ožujka 1943. u Peterancu, naprednom selu s knjižnicom, dramskom sekcijom, šahovskim klubom, ali nogomet s igralištem u centru sela oduvijek je okupljao djecu. Blažek je bio u ekipi, preteča današnjih limača (supići).

Sjeća se utakmice limača Slavena i Panonije u Koprivnici na starom Slavenovom igralištu kod Podravke. Tada je imao 12-13 godina. Na utakmicu se išlo pješice, Slaven je dao dresove. Nije bilo službenih natjecanja, ali je djece bilo puno i Panonija je bio jedini pravi sportski klub.

Bio je kasnije u Panoniji kao igrač, aktivan desetak godina u prvoj momčadi. Panonijini igrači u transferu maksimalno bi došli do Slavena. U to vrijeme nitko nikad nije ni želio ići dalje. To je bio krajnji i dovoljan domet za tadašnje mladiće. Prestao je nogometom 70-ih godina i išao polagati ispit za suca i bio je kuriozitet: jedini je na ispitu pao. Suđenjem su se bavili isključivo bivši nogometaši. Nakon dvotjednog tečaja polagalo se suđenjem utakmice, a teorija se provjeravala ispitivanjem koje su obavljali Koprivničanci Rudolf Kokot, Josip Volf i Jakov Durlin. Sama Koprivnica tada je imala 20-ak sudaca.

Sudio je jedan sudac, nije bilo trojki, koje su se prakticirale tek na nekim rangovima.

– Bilo je puno teže suditi. Na utakmicama na selu, koje su se igrale nedjeljom popodne, bilo je puno gledatelja. Imbriovec, Đelekovec i sva sela koja se i danas natječu imala su strahovito motivirane ljude. Nije bilo infrastrukture. Skidalo se gdje se stiglo. Ako je netko imao svoj auto i ako si se skinuo u autu, to je već bila raskoš – govori Blažek.

Vrijeme i mjesto sprovoda još uvijek nisu poznati.

Slušaj uživo
zatvori