Nedjelja, 29. rujna 2024.

Hrvatsku od ponoći čeka pojeftinjenje goriva, evo za koliko pada cijena

Cijene goriva u svijetu pokazuju velike razlike s europskim državama koje dominiraju vrhom liste.

U top pet zemalja s najskupljim gorivom, uz Hong Kong, nalaze se Monako, Island, Lihtenštajn i Nizozemska. Nasuprot tome, najjeftinija litra benzina na svijetu nalazi se u Angoli, gdje košta samo tri eurocenta – 0,029 eura. U Egiptu litra stoji 0,279 eura, dok je u Venezueli cijena 0,031 eura.

Prema neslužbenim informacijama, Hrvatsku od ponoći očekuje pojeftinjenje goriva. Eurosuper bi trebao pojeftiniti za dva centa po litri, dok će Eurodizel i plavi dizel biti jeftiniji za četiri centa.

Rast cijena

Na globalnim tržištima cijene nafte su porasle drugi tjedan zaredom. Na londonskom tržištu cijena barela nafte porasla je za 4,1 posto te sada iznosi 74,49 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio za 4,8 posto na 71,92 dolara. Rast cijena djelomično je potaknut smanjenjem kamatnih stopa američke središnje banke, što je pobudilo očekivanja rasta gospodarstva i potražnje za energentima.

Dodatni pritisak na cijene dolazi zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku, posebice nakon eksplozija u Libanonu koje su uzrokovale brojne žrtve među pripadnicima Hezbolaha. Trgovci strahuju da bi sukobi mogli poremetiti opskrbu naftom iz tog regije, koja je ključna za globalnu proizvodnju.

S druge strane, rast cijena nafte ograničava usporavanje kineskog gospodarstva. Nova izvješća ukazuju na pad prerade nafte u kineskim rafinerijama već peti mjesec zaredom, uz slabost u industrijskoj proizvodnji i maloprodaji, što pokazuje pad domaće potražnje u najvećem svjetskom uvozniku nafte, piše HRT.

Slušaj uživo
zatvori