Četvrtak, 3. listopada 2024.

Hlebine slave Dan općine, Trnski: Gradimo pješačku stazu kroz cijelo mjesto, sportski centar nosit će ime poznatog Podravca

Mještani Hlebina započeli su s proslavom Dana općine, koja će potrajati do kraja rujna.

Predviđeno je održavanje brojnih aktivnosti, među kojima je obilježavanje stote obljetnice Nogometnog kluba Lipa te otvaranje turističkih apartmana uz koncerte i gastronomsku ponudu.

Središnje događanje bit će svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj će načelnica Božica Trnski govoriti o učinjenom u proteklom razdoblju te najaviti nove zahvate. Treba odmah reći kako ova općina ima jedan od najmanjih izvornih proračuna od tek 285.000 eura, što znači da uvelike ovisi o vanjskom izvoru financiranja.

Pješačka staza od početka do kraja mjesta

Općina mještanima i dalje sufinancira boravak djece u vrtićima uz jedan mjesec potpuno besplatnog boravka, tu je i jedokratna pomoć za novorođene, darovi za najmlađe u povodu blagdana, besplatne bilježnice te sportske aktivnosti. Najstariji primaju božićnice i uskrsnice, imaju organiziranu pomoć u kući gerontodomaćica te prijevoz do Koprivnice. Za mlade obitelji Općina, između ostaloga, ima program rješavanja stambenog pitanja uz financijsku pomoć za energetske obnove kuća.

Pored financiranja javne usluge i udruga, Općina je suorganizator brojnih turističkih i edukativnih aktivnosti u Hlebinama.

– Realizirali smo 14 velikih projekata plus aglomeracija, što je na naš izvorni proračun jako puno, no uspjeli smo ga iz vanjskih izvora čak utrostručiti. Od ulaganja u infrastrukturu mogu istaknuti održavanje nerazvrstanih cesta na području Općine u iznosu od 27.500 eura, zatim sufinanciranje asfaltiranja županijske ceste u Gabajevoj Greda u dužini 1300 metara vrijednosti 150.000 eura, gradnju parkirališta uz dječji vrtić Leptirić, gradnju ograde kod vrtića te novo vrtićko igralište vrijedno 21.000 eura. Tu je i uređenje mrtvačnice, postavljanje vanjskog vježbališta sa fitness spravama, nova “pametna” klupa i uređenje Društvenog doma u Gabajevoj Gredi. Posebno nam je važna izgradnja pješačke staze kroz cijelo mjesto, što nemjerljivo doprinosi povećanju sigurnosti sudionika u prometu – rezimirala je za Dravu.info načelnica Božica Trnski.

Sportski objekt nosit će ime “Branko Sabolić”

Od kapitalnih projekata koji su u tijeku ili najavi, uskoro se očekuje završetak i tehnički pregled Projekta Aglomeracija u Općini Hlebine, što znači novu razinu standarda života svih mještana. Za taj projekt Općina je ukupno izdvojila vlastitih 332.000 eura.

Izvor: Općina Hlebine

– Što se tiče pješačkih staza, u tijeku je gradnja u ulici Bana Josipa Jelačića, od škole
sve do kraja naselja, u vrijednosti gotovo 420.000 eura, za što smo iz fondova dobili više od 160.000 eura. Proveden je javni natječaj za izbor ponuditelja za radove na asfaltiranju dijela ulice Bana Josipa Jelačića (tzv. Crnilo) obzirom da je nakon završetka aglomeracije potrebno ponovno asfaltirati gotovo sve ulice u našoj Općini. U tijeku je dovršetak gradnje staze i klupa u Parku skulptura ispred Galerije Hlebine, izrada projektne dokumentacije za postavljanje solarnih ploča na objekte u vlasništvu Općine te renoviranje prostora u sklopu društvenog doma u Gabajevoj Gredi za potrebe Udruge Gabajevčani mali ljudi velikog srca – pobrojala je načelnica Trnski.

Što se tiče sportske infrastrukture, u planu je nova fasada na zgradi Centrale koju koristi NK Lipa uz postavljanje tribina na nogometnom igralištu, a kako smo doznali, objekt će nositi ime “Branko Sabolić”, po legendi koprivničkog i hlebinskog nogometa.

Među najtransparentnijma u državi

Prošle godine, Općina Hlebine proglašena je najboljom Općinom u našoj županiji po transparentnosti rada te svrstana u 20 najtransparentnijih općina u Hrvatskoj.

– Na ovu nagradu smo posebno ponosni jer ona je dokaz dobrog, poštenog i transparentnog upravljanja materijalnom i financijskom imovinom naše općine. Svjesni smo da je to rezultat konzistentnog, marljivog rada svih zaposlenika i sinergije s obnašateljima dužnosti. U ovoj godini uspjeli smo realizirati najveći proračun u povijesti Općine Hlebine. Moram napomenuti da je naš izvorni proračun jedan od najmanjih proračuna u našoj županiji. Unatoč toj činjenici i u ovoj godini niti jedan mjesec nismo bili bez investicija ili kapitalnih ulaganja – istaknula je načelnica u povodu Dana općine Hlebine.

>> Općina slavi svoj dan uz stotu obljetnicu nogometnog kluba i otvaranje turističkih apartmana

>> Otvorene prijave za natjecanje u kuhanju goričkog gulaša u Hlebinama

 

Slušaj uživo
zatvori