Srijeda, 2. listopada 2024.

FOTOREPORTAŽA Obišli smo Podravinu u potrazi za spomenicima, pronašli Dragutina Tadijanovića, Franju Tuđmana, Gruntovčane…

Nedavno je u Zagrebu završio OKOLO festival, projekt posvećen umjetnosti u javnom prostoru i zajednici. Postavljajući umjetničke radove u gradski krajolik, ovaj festival oživljava gradske ulice i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada.

Ukoliko se pitate kakve veze ovaj festival ima s Koprivnicom i ovom kratkom fotoreportažom koja je pred vama, odgovor je jednostavan – nema. No, potaknuo nas je da malo obiđemo ‘okolo’ Koprivnice i izvidimo kakvi sve to umjetnički radovi krase središta podravskih mjesta.

Kravica u Goli trenutno se nalazi u nezahvalnom okruženju / Snimio Ivan Grobenski.

Put nas je najprije odveo u Jeduševac gdje su nas dočekale biste Dragutina Tadijanovića i prvog varaždinskog biskupa Marka Culeja. Potonji je posjetio ovo maleno mjesto u sastavu općine Koprivnički Bregi i blagoslovio kapelicu koja se tamo nalazi, a u znak zahvale dobio je drvenu bistu u maniri naive postavljenu na crveni granit. Moramo priznati, poprilično čudna kombinacija materijala, a još čudniji nam je bio odabir biste velikog hrvatskog pjesnika Dragutina Tadijanovića koja se nalazi s lijeva i čiju poveznicu s ovim mjestom nismo našli.

Putopisni intermezzo

Sunčano predjesensko jutro, vijugave podravske ceste i lagana funky glazba koja je dopirala iz zvučnika automobila, odvela nas je do Miholjanca Fratrovom zdencu. Niti fratra, a niti zdenca nismo uspjeli pronaći jer nam je po putu nestalo interneta bez kojeg smo bili totalno izgubljeni. Kao muhe bez glave, zujali smo okolo – naokolo i jednom dok smo uhvatili signal shvatili smo da idemo u sasvim krivom smjeru – prema Bjelovaru. Ne pitajte ništa. Vratili smo se istim putem natrag i krenuli prema Ždali.

Spomenik ‘Borac za Hrvatsku’ podijelio je estetska mišljenja domaće javnosti / Snimio Ivan Grobenski.
Snimio Ivan Grobenski.

Širokoj javnosti je poznato kako prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman jednostavno nema sreće kada su u pitanju biste i kipovi s njegovim likom. Ima ih 80-ak i zaista svakakvih – malih, velikih, s iskrivljenim rukama, s naočalama, bez njih, onih koji mu ni najmanje nalikuju, ali i onih itekako dobrih. Bistu Franje Tuđmana u Ždali svrstali smo u kategoriju ‘između’. Drugim riječima – moglo je i bolje. Podignuta povodom 21. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika, bista je ponosno pronašla svoje mjesto u srcu Ždale nedaleko vatrogasnog doma. Da ponovimo, kakvih je sve spomenika, kipova i bisti Franji Tuđmanu podignuto, ova izuzev ‘pepeljarki’ izgleda dobro.

Gola, a roda nigdje

Ime mjesta Gola dolazi iz mađarskog jezika i znači roda. S obzirom na to da se tamo gnijezdi velik broj ovih ptica selica, pomalo nas je začudilo što u čitavome mjestu na javnoj površini nismo naišli niti na jedan spomenik rodi. No zato smo pronašli veliku, drvenu statuu krave koja je podignuta u spomen 100-te obljetnice Marvogojske udruge Gola. Kravica se fino smjestila ispod malenog krova i okružena ukrasnim, metalnim šipkama i možda bi više došla do izražaja da iza nje nije gradilište i ‘miomiris’ prijenosnog toaleta.
Šećer na kraju – Sigetec. Oko ove skulpture dizala se i još uvijek se podiže prašina, jer dok je većini koji iole znaju nešto o umjetnosti trn u oku, drugima je melem za oči. Ova skulptura koja nosi naziv ‘Borac za Hrvatsku’ prikazuje čovjeka s hrvatskim grbom i križem i postala je viralni hit na društvenim mrežama. Vidimo i zbog čega. No, nasuprot nje, s druge strane ceste, nalazi se hommage Gruntovčanima – dokaz da se na itekako lijep način može odati počast bilo čemu, pa tako i seriji koja se 70-ih snimala u Sigecu po kojoj bi ovo mjesto i trebalo ostati poznato.

I naša županija ima svog Tuđmana čija bista čak izgleda prilično dobro / Snimio Ivan Grobenski.
Msgr. Marko Culej / Snimio Ivan Grobenski.
Književnik Dragutin Tadijanović / Snimio Ivan Grobenski.
Slušaj uživo
zatvori