Nedjelja, 29. rujna 2024.

FOTO Započela edukacija ‘Filmska nastava u kinu’, Holek: Nije važno samo gledati film, već i znati neke filmske osnove

U kinu Velebit danas je otvorena prva u nizu edukacija pod nazivom “Filmska nastava u kinu”.

Edukaciju organizira Hrvatski audiovizualni centar u suradnji s Hrvatskom mrežom neovisnih kinoprikazivača i to u pet gradova: Koprivnici, Labinu, Daruvaru, Splitu i Korčuli, a namijenjene su učiteljima, nastavnicima i profesorima osnovnih i srednjih škola.

– Ovdje u kinu Velebit imamo dane filmske pismenosti na kojima ćemo prikazati zainteresiranim polaznicima, dakle učiteljima i profesorima, kako se filmom mogu što bolje koristiti u nastavi i kako mogu dječji film, film profesionalaca te kratkometražni film analizirati i interpretirati svojim učenicima u radu – rekla je profesorica Melita Horvatek Forjan.

Snimio Tomislav Matijašić.

Ingrid Padjen Đurić, viša savjetnica iz Hrvatskog audiovizualnog centra, istaknula je kako centar razvija filmsku pismenost na razini cijele države.

– Budući da nikad prije i nikad više djeca nisu bila izložena filmskim sadržajima, mi se brinemo da im ponudimo dobre sadržaje i da ih naučimo kako gledati filmove, kako odvojiti kvalitetu od nekvalitete i kako pridonijeti holističkom razvoju djeteta. Danas je početak jednog novog programa Filmske pismenosti u kinu koji razvijamo s Kinomrežom, a Koprivnica je prvi grad domaćin i tu ugošćujemo učitelje i profesora te nastavnike koji se bave filmskom pismenošću i koji će se tek početi baviti – objasnila je Padjen Đurić.

Snimio Tomislav Matijašić.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica Maja Holek napomenula je kako je kinu Velebit uvijek u planu filmska pismenost i edukacija gledatelja te stručnih osoba i vanjskih suradnika.

– Nama je ova edukacija jako bitna jer ćemo ovom edukacijom stvoriti jedan bazen učitelja i profesora koje ćemo moći angažirati prije ili nakon projekcija za razgovore s učenicima koji dolaze na organizirane kino projekcije. Samim time ćemo razvijati filmsku pismenost jer nije bitno samo gledati film, nego znati i neke osnove – kazala je ravnateljica Holek.

Snimio Tomislav Matijašić.

Sve prisutne pozdravila je i zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž.

– Uvijek pokušavamo podržati sve ideje, a mi smo dali potporu tako što smo počeli graditi novu knjižnicu koja će otvoriti prostorne mogućnosti za razvoj i budućnost cijele priče oko medijske i filmske pismenosti u gradu Koprivnici – zaključuje.

Snimio Tomislav Matijašić.
Slušaj uživo
zatvori