Subota, 28. rujna 2024.

FOTO: UČENJE JEZIKA KROZ IGRU Koprivnica i Virje obilježili Europski dan jezika

Na Zrinskom trgu u Koprivnici u četvrtak, učenici osnovnih škola “Antun Nemčić Gostovinski”, “Đuro Ester” i “Braća Radić”, zajedno s učenicima Obrtničke škole Koprivnica, obilježili su Europski dan jezika.

Aktivnosti su organizirale učiteljice njemačkog jezika Sonja Schuster, Helena Balaško, Iva Kožar i Danijela Fičko te nastavnici Kristina Kolarić Varga i Dijana Franjo Čordaš.

Europski dan jezika, koji se obilježava diljem Europe od 2001. godine na inicijativu Vijeća Europe, promovira jezičnu raznolikost i potiče učenje stranih jezika. Ove godine poseban naglasak stavljen je na njemački jezik, jedan od najraširenijih jezika u Europi.

Ustupila: Danijela Fičko

– Građanima su kroz igre, kvizove i edukativne aktivnosti približene osnove njemačkog jezika, kao i germanizmi prisutni u svakodnevnom govoru poput riječi “špajza”, “cug” i “vura”. Također, sudionici su naučili o sličnostima između njemačkog i engleskog jezika, što olakšava njihovo zajedničko učenje – poručili su organizatori.

Spomenimo kako su među sudionicima događanja bili i ravnatelji koprivničkih osnovnih škola, koji su se okušali u poznavanju germanizama i sudjelovali u interakciji s učenicima.

U Virju je također obilježen Europski dan jezika, u virovskom parku. Učiteljice njemačkog jezika Nikolina Zglavnik Matica, Anja Kenđelić i Nataša Sušanj te učiteljica engleskog jezika Ana Turk, organizirale su različite igre i aktivnosti u kojima su sudjelovali učenici viših razreda i zainteresirani građani.

Ustupila: Danijela Fičko

– Dio je učenika, pridružen njemačkom timu, sa zainteresiranim mještanima zaigrao igre
poput: slaganja i pogađanja zastava njemačkog govornog područja, kvizove znanja,
opisivanje slika i zemalja njemačkog govornog područja koje su pripremile učiteljice Nataša, Anja i Nikolina, dok su učenici, pridruženi engleskom timu, igrali jezični domino koji je pripremila učiteljica Ana. Osim slaganja niza riječi na stranim jezicima, rješavali su i kviz u kojem su provjeravali znanje o europskim jezicima – rekli su.

Oba događaja uspješno su potaknula interes za učenje stranih jezika, a učenici su zaključili kako “Njemački i nije tako težak”.

Slušaj uživo
zatvori