Nedjelja, 29. rujna 2024.

FOTO U đurđevačkoj knjižnici održano predavanje o đurđevečkim žrtvama Velikoga rata, Miholek: ‘Ovo je tema o kojoj se ne zna mnogo i zato je interesantna’

Ogranak Matice hrvatske u Đurđevcu u suradnji s Gradskom knjižnicom Đurđevac organizirao je stručno predavanje pod nazivom “Đurđevečke žrtve Velikoga rata”.

Zainteresiranu je publiku u prostorima knjižnice uvodno pozdravio predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Đurđevcu Vlado Rep, koji je istaknuo kako se radi o temi koja dosad nije puno istraživana i o kojoj se ne zna mnogo.

Ove godine obilježava se 110. godišnjica od početka Prvog svjetskog rata te je tim povodom predavač Vladimir Miholek predstavio rezultate istraživanja arhivske građe.

– Na temelju proučavanja arhivske građe došli smo do brojke od 170 poginulih muškaraca i vojnika iz Đurđevca, no to nije konačan broj koji je vjerojatno puno, puno veći. Naime, danas mladi ljudi čak i ne znaju da im je neki predak poginuo u Prvom svjetskom ratu tako da nažalost nemamo puno informacija iz tih izvora – rekao je Miholek.

Izvor: Podravski radio, Foto: Martina Sabađija Buđak

Dodao je kako smatra da je ovo istraživanje trebalo napraviti puno ranije, kada se još moglo doći do informacija od živuće rodbine koja se sjećala članova obitelji koji su poginuli u ratu.

– Temelj našeg istraživanja su Matične crkvene knjige, zatim popisne liste Ministarstva rata iz Beča, no niti taj popis nije cjelovit jer su to bile velike brojke koje je bilo teško popisati, posebno na ratištu i bojišnicama- pojasnio je Miholek te naglasio kako je većina Đurđevčana bila u 16. Pješačkoj pukovniji koja je imala sjedište u Bjelovaru, a koji imaju sačuvanu knjigu mrtvih.

– U arhivu imamo i knjige umrlih vojnih bolnica, odnosno Felšpitala koje su bile blizu bojišta, a u kojima su lakši ranjenici zbrinjavani – zaključio je Miholek.

Dodajmo kako je uz stručno predavanje održana i izložba ratnih memorabilija koju je predstavio kolekcionar i istraživač povijesti Đurđevca Matija Vogrinčić iz vlastite zbirke.

Slušaj uživo
zatvori