Srijeda, 2. listopada 2024.

FOTO: OD OKLOPNIH TRAKTORA DO TENKOVA Otvorena jedinstvena izložba maketa vojne i policijske opreme

U Galeriji skulptura Ivan Sabolić u Peterancu otvorena je maketarska izložba pod nazivom “Hrvatska vojska i policija u mjerilu od Domovinskog rata do danas”.

Organizatori izložbe su Hrvatska zajednica tehničke kulture, IPMS Croatia (International Plastic Modellers’ Society) i Hrvatska udruga vojnih minijaturista, dok su suorganizatori UHBDDR ogranak Peteranec, Muzej grada Koprivnice i Općina Peteranec.

Ova izložba, jedinstvena po svom konceptu, putuje širom Hrvatske, a na svakom novom mjestu održavanja postav izložbe obogaćuje se slikama i sjećanjima lokalnih branitelja, čime se stalno povećava i nadograđuje. Posjetitelji mogu uživati u raznovrsnim fotografijama iz Domovinskog rata, ali posebnu pažnju privlače makete vozila koja su koristili hrvatski vojnici i policajci tijekom rata, kao i makete novijih borbenih vozila kojima se danas koristi Hrvatska vojska.

Na svečanom otvaranju izložbe okupljenima se obratio načelnik Općine Peteranec, Ivan Derdić.

– Veliko mi je zadovoljstvo i čast što je Općina Peteranec domaćin ove nešto drugačije izložbe koja priča jednu posebnu i bitnu priču. Posvećena je svima onima i svemu onome što je pridonijelo stvaranju suverene i slobodne Republike Hrvatske. Ova je izložba prije svega edukativnog karaktera no ona, na svoj način, njeguje uspomenu na Domovinski rat te odaje čast onima koji su položili najveću žrtvu za slobodu, svoj život – kazao je.

Načelnik Derdić također je naglasio važnost njegovanja sjećanja na Domovinski rat te kontinuiranog odavanja počasti hrvatskim braniteljima i policajcima, kako onima koji su s nama, tako i onima koji više nisu.

Ove godine započelo je i obilježavanje Dana branitelja Općine Peteranec, a uskoro će se održati i Memorijalni susret hrvatskih dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata u Peterancu.

Izložba ostaje otvorena do kraja rujna.

Slušaj uživo
zatvori