Četvrtak, 3. listopada 2024.

Festival E.T.N.O. KC treći put donosi tradicijsku i glazbu svijeta, evo što su sve ove godine pripremili organizatori

Festival E.T.N.O. KC koji u koprivničkom kampusu organizira Udruga Kopriva ovog će se vikenda održati treći put.

Podsjetimo, puni naziv festivala je “Edukacija. Tradicija. Novi izričaji. Okupljanje. Koprivnica”, a događaj je posvećen promoviranju tradicijske i etno glazbe te world musica u trajanju od dva dana, a ove godine to je 6. i 7. rujna, poručili su organizatori.

– Prvo izdanje festivala održalo se u rujnu 2022. godine, a ove godine održat će se treće. Obuhvaća koncerte, radionice i predavanja prilagođene svim generacijama i uzrastima. Jedan od ciljeva festivala je ponuditi pregled trenutnog stanja etno glazbene scene i world musica kroz koncertne aktivnosti, slušaonice i DJ setove te približiti etno glazbu široj publici. Ove godine očekuju nas četiri koncerta, četiri radionice, dva predavanja i dva DJ seta – najavili su.

U petak će tako koncertni dio programa otvoriti Balkalar nakon kojeg slijedi world music DJ set pod nazivom “Glazbe svijeta u našem dvorištu” koji će puštati Hannah, voditeljica umjetničkog dijela programa festivala.

– U subotu ćemo ugostiti jedan od trenutno najznačajnijih hrvatskih etno izvođača – grupu Veja iz Pazina koja je pronašla svoj specifični izričaj u istarskoj tradicijskoj glazbi. Publika će imati priliku čuti i ženski vokalni ansambl Harmoniju disonance iz Zagreba, ansambl koji se bavi očuvanjem, sakupljanjem i interpretacijom hrvatskih tradicijskih napjeva. Osim koncerta, ansambl će održati i radionicu pod nazivom “Glasom kroz tradiciju”, radionicu tradicijskog pjevanja – istaknuli su organizatori.

Nastupit će i BUMBnjARI, a ovaj sastav svira pod vodstvom Krunoslava Kobeščaka koji će prije koncerta održati i radionicu sviranja djmebe bubnja. Za kraj subotnje večeri i kao “točka na i” world music DJ set puštat će Emir Fulurija, urednik i voditelj world music emisije “Izvorišta” na zagrebačkom Radio Studentu i jedini hrvatski član udruge EBU koja tvori najugledniju svjetsku world music top listu – World Music Charts Europe.

– Osim navedenog koncertnog programa i dvije glazbene radionice, ova dva dana uključuju i radionicu capoeire, afro-brazilske plesno-borilačke vještine, koju će održati Katarina Križić, predavanje Marije Generalić o povezanosti glazbe i naivne umjetnosti, predavanje Vesne Peršić Kovač pod nazivom “Može li hrana biti baština?” i radionicu “Čarobne žene – osnaživanje žena kroz narodne priče svijeta” pod vodstvom Jelene Premec – zaključili su.

Čitav program Festivala E.T.N.O. KC s točnim satnicama donosimo vam u nastavku.


Petak, 6. rujna
19:00 Capoeira – radionica plesno-borilačke vještine (Katarina Križić)
20:30 Glazba u naivnoj umjetnosti – predavanje (Marija Generalić)
22:00 Koncertni program
BALKALAR
+ after party DJ set (Hannah)

Subota, 7. rujna
17:00 Glasom kroz tradiciju – radionica tradicijskog pjevanja (Harmonija disonance)
18:00 Može li hrana biti baština? – predavanje (Vesna Peršić Kovač)
18:30 Djembe bubanj – radionica zapadnoafričkih ritmova (Krunoslav Kobeščak)
20:00 Čarobne žene – radionica osnaživanja žena kroz narodne priče svijeta (Jelena Premec)
21:00 Koncertni program
Harmonija disonance
BUMBnjARI
VEJA
DJ Emir Fulurija

Slušaj uživo
zatvori