Nedjelja, 29. rujna 2024.

Doznali smo do kada će umjesto vlakova voziti autobusi, HŽ: Dok traju tako veliki radovi na pruzi, alternative nema

Prometna nesreća koja se jučer dogodila u Carevdaru otvorila je brojna pitanja o sigurnosti prometa na relaciji Koprivnica – Križevci otkako se počeo graditi drugi kolosijek pruge. Isto tako, brojni putnici koji se umjesto vlakom prevoze autobusima, negoduju zbog nastale situacije i pitaju se kad će sve ovo završiti.

Naime, na spomenutoj relaciji putnike umjesto vlaka prevoze autobusi, a jedan je jučer, kako je objavila policija, krivnjom vozača, nakon sudara s kamionom sletio s ceste.

Imaju li putnici razloga za zabrinutost, kad je u pitanju stanje autobusa kojima se prevoze, provjerili smo u HŽ putničkom prijevozu.

>> MJEŠTANI U STRAHU Daliborka: Katastrofa je, kamioni stalno voze, a brzu cestu budu složili samo do Kloštra, a pitanje je kad

– Zamjenski autobusi u kojima se prevoze putnici udovoljavaju svim propisanim sigurnosnim standardima – poručila je Ivana Čubelić, koordinatorica za odnose s javnošću HŽ putničkog prijevoza.

>> FOTO Policija objavila detalje prometne nesreće u Carevdaru, evo tko je kriv

U HŽ infrastrukturi objašnjavaju kako se zbog izvođenja radova na trenutačno najvećem željezničkom projektu u Hrvatskoj “Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica”, putnici povremeno, ovisno o dinamici radova, prevoze zamjenskim autobusima i tako će biti do završetka projekta što se očekuje krajem 2025. godine.

– Svjesni smo činjenice da se putnici koji se odlučuju za željeznički prijevoz u konačnici prevoze autobusima, međutim, nažalost, alternative tome nema. Izvođenje radova na ovako velikim, strateškim projektima iziskuje povremene prekide željezničkog prometa i supstitucije autobusima koji su uvedeni krajem 2021. godine – objašnjavaju.

Dodaju i kako se sve informacije o posebnim regulacijama prometa nalaze na njihovim mrežnim stranicama te u kolodvorima i stajalištima na trasi tako da su putnici prije putovanja obaviješteni o načinu funkcioniranja prometa.

– Ispričavamo se i molimo ih za strpljenje do okončanja radova kada će putovanje vlakom biti brže i ugodnije. Pitanje sigurnosti autobusa u domeni je prijevoznika, međutim kao i svaki drugi javni prijevoz moraju zadovoljiti osnovne sigurnosne standarde. Izražavamo žaljenje što se nesreća dogodila – zaključuju u HŽ infrastrukturi.

Slušaj uživo
zatvori