Srijeda, 2. listopada 2024.

Delovljani sudjelovali na 57. Voloderskim jesenima i predstavili podravsku baštinu

U moslavačkom mjestu Voloder, svečano je otvorena 57. Voloderska jesen, najveća manifestacija u Sisačko-moslavačkoj županiji posvećena berbi grožđa i vinogradarstvu na kojoj su sudjelovali i članovi KUD-a Delovi.

Ovaj događaj, koji se održava od 1967. godine, spaja ljubitelje lokalne kulture, tradicije, folklora i vina, s posebnim naglaskom na škrlet, autohtonu vinsku sortu ovog kraja.

Na poziv KUD-a Moslavec iz Volodera, na manifestaciji su sudjelovali i naši folkloraši, donoseći duh podravske kulturne baštine. Predstavili su se spletom podravskih pjesama i plesova pod nazivom Lepo ti je rani uraniti, čiju koreografiju potpisuje Zrinka Roksandić, a glazbenu obradu Damir Hranić. Solist na podravskim dudama bio je Luka Mihoković.

U okviru programa održan je i izbor snehe u najoriginalnijoj narodnoj nošnji.

– Emina Mikor, članica KUD-a Delovi, predstavila je novu rekonstruiranu narodnu nošnju, koju je prema izvorniku izradila Draženka Mihoković. Emina je nosila tradicionalnu nošnju za mladu udanu ženu iz Delova, uključujući surčicu izrađenu prema primjerku iz 19. stoljeća, narančastu svilenu suknju, široku pregaču te polucipele firtle. Kao znak statusa udane žene, nosila je kofrljin na glavi, a oko vrata baršunsku vrpcu s križićem – javili su iz KUD-a.

Dodajmo kako je otvorenje manifestacije uveličao predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, koji je u svom obraćanju istaknuo važnost očuvanja kulturne baštine i tradicije, te posebno pohvalio očuvanje kajkavskog narječja.

Nakon službenog dijela programa, slavlje je nastavljeno uz koncert Halida Bešlića.

Slušaj uživo
zatvori