Nedjelja, 29. rujna 2024.

DANI OBITELJI ZRINSKI Sabolić: Cijeli vikend omogućit ćemo vožnju do Mađarske solarnim čamcem

Ljubitelji rijeke Drave, a pogotovo oni koji se nisu još imali prilike voziti legradskim čamcem na solarni pogon, pozvani su na Dane obitelji Zrinski, posljednjeg vikenda u rujnu.

Čamac će voziti u subotu i nedjelju, 28. i 29. rujna na relaciji Legrad – Ortilos.

Kako se u subotu u Ortilosu održavaju Dani obitelji Zrinski, vozit će od devet do 11 sati te od 15 do 18 sati. Program počinje u 10 sati misom kod crkve Svetog Mihovila, slijedi mimohod i povijesna predavanja te od 15 sati kulturno umjetnički program.

Idući dan, u nedjelju, na rasporedu je “Mini prijelaz” u povodu Dana svetog Mihovila i 30. obljetnice otvaranja Malograničnog prijelaza Legrad Ortilos. Program počinje polaganjem vijenaca kod spomenika u Hrvatskoj i Mađarskoj, dok će u 10 sati biti održana mađarsko-hrvatska Sveta misa. Druženje je planirano do 16 sati. Dodajmo kako čamac u nedjelju redovno vozi na liniji Legrad – Ortilos od devet do 16 sati.

– Tradicionalno obilježavamo spomen na obitelj Zrinski s našim partnerima iz Mađarske i Međimurja tako da je svake godine organizator jedna općina, a ovoga puta to je nama susjedna Ortilos. Svima koji žele događaj doživjeti omogućit ćemo da prijeđu rijeku s našim solarnim čamcem i provedu lijepi vikend u prirodi – kazao je za Drava.info Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad.

U slučaju kiše program na odredištu se ne otkazuje, jer se održava u zatvorenom prostoru stare vojarne i pod šatorom, a čamac će i dalje voziti predviđenom satnicom.

Proglašenje počasne građanke

Načelnik Sabolić istaknuo je kako će Općina Ortilos proglasiti svoju načelnicu Mariku Zoltanne Kunos počasnom građankom.

– Ona je ujedno i počasna građanka Legrada, a riječ je o poznatoj načelnici koja je bila na našoj strani niz godina. Na ovaj način htjeli bi joj odati dodatno priznanje i počast za svu suradnju koju je stvorila između Hrvata i Mađara odnosno stanovnika Legrada i Ortilosa – rekao je.

Dodajmo i zanimljivost kako je legradski čamac na solarni pogon do danas prevezao ukupno 2.308 osoba.

Slušaj uživo
zatvori