Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

BICIKLIZAM KAO NAČIN ŽIVOTA Zoran Majstorović: Ceste su dobre, a vozači u Podravini kulturni za razliku od drugih gradova

Za Zorana Majstorovića, 42-godišnjaka iz Koprivnice, biciklizam nije samo rekreacija, već način života.

Već punih dvadeset godina neumorno pedalira kroz žuto-zelene krajolike Podravine, odravajući formu, mentalno zdravlje i strast prema prirodi te izazivajući zavist o očima onih koji se nisu upustili u slične avanture, a trebali bi.

Njegova biciklistička priča započela je u srednjoškolskim danima kada je uzeo bicikl kao sredstvo za opuštanje i rekreaciju.

– Imao sam viška vremena i htio sam se s nečim baviti ali nisam znao čime. Svi moji prijatelji bavili su se nogometom, a ja sam se uhvatio servisa bicikla. Što više sam bicikl servisirao, to sam ga više vozio – priča Zoran s osmijehom.

Snimio Tomislav Matijašić.

Svoju prvu vožnju imao je kao 17-godišnjak kada je s prijateljima odvozio rutu Koprivnica – Prelog – Čakovec – Varaždin i natrag.

– Tada je to bilo kao da smo planinu osvojili – napominje i govori nam kako je u više od dva desetljeća vožnje prošao stotine kilometara biciklističkih ruta, od kojih su mu najdraže one prema Bjelovaru zbog brdovitog terena.

Biciklizam mu je omogućio da se poveže s prirodom, ali i da otkrije zabačene dijelove Podravine koji često prolaze nezamijećeni, no najdraže biciklističko putovanje bilo je u Sloveniju.

–  Išao sam s prijateljima na dva dana i prošli smo više od pola kruga oko Triglava. To je zaista bila prekrasna avantura zbog prirodnih ljepota i rijeka u kojima smo odmarali noge vodom čija temperatura nije prelazila 10 stupnjeva – kaže.

Podravski vozači poštuju bicikliste

Zoran posebnih rituala nema međutim bicikl redovito servisira, a dao nam je i nekoliko savjeta.

– Lanac uvijek mora biti čist i podmazan, a gume provjerene. Jednom sam otišao na vožnju nekoliko dana nakon što sam odvozio rutu i na putu sam shvatio da je guma probušena. Gume uvijek treba provjeriti prije i nakon vožnje – pojašnjava.

Snimio Tomislav Matijašić.

Kao svoju najdulju vožnju biciklom, ističe onu u Banja Luku na kojoj je u jednom danu prošao 329 kilometara za koju kaže da je bila izuzetno naporna.

– Trebala su nam 23 sata za sve, od čega je na vožnju otpalo ukupno 16 sati i 20 minuta, a ostalo za odmor i ručak – dodaje.

Za biciklističke uvjete u Podravini kaže da su dobri, ceste asfaltirane, a posebno pohvaljuje odnos i kulturu vozača automobila prema biciklistima.

– Vozači su najbolji u Koprivnici – ističe te dodaje kako je bio i u drugim gradovima te nigdje nije vidio bolji odnos vozača automobila, bez obzira jesu li biciklisti na cesti ili pješečnjaku.

Snimio Tomislav Matijašić.

Iako biciklizam doživljava kao rekreativnu aktivnost, Majstorović priznaje da mu je pomogao i u održavanju fizičkog zdravlja.

– Zbog biciklizma je škembica nestala, ali jako je bitna i prehrana. Biciklizam je odličan kardio trening, a posebno se nakon dugih vožnji vide rezultati – napominje.

Zoranova ljubav prema biciklizmu nije samo osobna stvar – često sudjeluje na biciklističkim turama i događajima, a ponekad sam sa sobom postavi ciljeve.

– Godišnje uvijek isplaniram dulju vožnju kao na primjer do Sljemena i jako sam sretan kada je uspješno završim – govori.

Uvijek je spreman pomoći početnicima savjetima o izboru bicikla, pravilnoj tehnici vožnje ili jednostavno preporučiti neku lijepu stazu za uživanje, a svima onima koji još uvijek razmišljaju o rekreaciji biciklom poručuje da jednostavno trebaju odlučiti i početi.

Volja važnija od skupog bicikla

– Ljudi pogrešno misle kako odmah na početku moraju imati bicikl od nekoliko tisuća. Ne moraju, mogu krenuti s običnim biciklom kojeg imaju kao što sam i ja krenuo nekad, puno je bitnija volja. Sve je u glavi, nije sve u mišićima i nogama, sve ostalo dođe postepeno – ističe.

Kroz godine vožnje, Zoran je doživio i mnoge avanture na dva kotača. Od izazovnih vožnji po lošem vremenu, do susreta sa životinjama u divljini, svaka vožnja nosi neku novu priču. No, ono što ga uvijek iznova vraća na bicikl su jednostavni trenuci uz osjećaj da se nalazi na pravom mjestu, daleko od gradske gužve.

Na pitanje što ga motivira da nakon dvadeset godina i dalje s istom strašću vozi bicikl, Zoran odgovara jednostavno.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Svaka vožnja donosi nešto novo. Priroda se mijenja, godišnja doba prolaze, a biciklizam ti omogućuje da sve to doživiš iz prve ruke. Bicikl me povezuje s okolinom na način na koji to malo koja aktivnost može – priča.

Za Zorana Majstorovića, biciklizam nije samo hobi – to je njegov put prema unutarnjem miru i slobodi. i dok god ga noge služe, on će nastaviti pedalirati kroz Podravinu ali i šire, istražujući ljepote prirode i biciklizma.

Slušaj uživo
zatvori