Utorak, 1. listopada 2024.

RETROGLAS Oko Podravskog mora trebala se graditi magistrala široka osam metara, a kod Botova željeznička stanica s pet perona

Na jezeru Šoderica gradit će se magistrala široka osam metara, kod Botova željeznička stanica s pet perona, a posebna pažnja bit će poklonjena hortikulturi.

Zaključak je to članka objavljenog na današnji dan 1970. godine u tjednu Glas Podravine. Naime, tih su dana odbornici Skupštine općine Koprivnice prihvatili Generalni urbanistički plan rekreacionog objekta Šoderice, a prema ondašnjoj zamisli najprije bi se uredila postojeća plaža i njena okolina, a nakon toga bi na red došla izgradnja moderne magistrale koja bi obilazila oko jezera.

– Ta će saobraćajnica biti ujedno i granica širenja Šoderice. Kako je urbanističkim planom predviđeno, Šoderica će se u pravcu mađarske granice proširiti za daljnjih 150 do 300 metara. Predračun za izgradnju ove magistrale iznosi 4.000.000 novih dinara – napisano je u članku i dodano da će se nakon izgradnje osam metara široke obilazne magistrale prići daljnjoj izgradnji Šoderice.

Planom je predviđeno da bi Šljunkara i dalje eksploatirala šljunak, ali da se to uskladi s potrebama turizma.

– Predviđeno je da se sadašnja željeznička stanica na Botovu rekonstruira i izgradi moderna, čak s pet perona, budući da se u skoro vrijeme očekuje velik broj turista koji će Šodericu posjećivati vlakom. Nadalje, za motorizirane turiste izgradit će se tri velika parkirališta. Izgradnjom hotela B kategorije, Šoderica će već pomalo primati konačni izgled. Nije se, naravno, zaboravilo niti na sportske terene, a planiran je i poveći prostor za kamp-turiste – nastavak je članka.

Planom je bilo određeno i da će se izgraditi moderna pošta, kanalizacija i rekonstrukcija postojećeg odvoda, odnosno izgradnja arteških bunara. U planu je bila i obavezna rekonstrukcija električne mreže. Kad je pak riječ o gradilištima, u članku je navedeno da će se ona prodavati samo natječajem i to samo “izrađena” zemljišta.

– Posebna pažnja bit će poklonjena hortikulturi. Predviđa se čišćenje nekvalitetnog niskog i visokog raslinstva, a njegovat će se ona flora koja i sada postoji. Njegovat će se tzv. “hrvatska šuma” – hrast lužnjak pomiješan s jasenom te glog i žutika. S tim u vezi ne predviđa se daljnje širenje crnogorice – zaključeno je.

Slušaj uživo
zatvori