Srijeda, 9. listopada 2024.

VRIJEDNO PRIZNANJE Književnica i pjesnikinja Božica Jelušić ušla u cijenjeno književno-pjesničko društvo

Poznata đurđevačka književnica, pjesnikinja i počasna građanka grada Đurđevca Božica Jelušić od svibnja se nalazi u cijenjenom književno-pjesničkom društvu.

Naime, uz Matoša, Krležu, Kanižaja, Galovića i druge, njeno ime i jedna njena kajkavska pjesma našli su se u Kajkavskom poetskom gartlicu, poručili su iz Grada Đurđevca.

Književnik Aleksandar Horvat, član Društva hrvatskih književnika iz Ludbrega, istaknuo je kako je riječ o projektu kajkavske književnosti na otvorenom.

– U parku dvorca Batthyany u Ludbregu postavljeni su cvjetovi s napisima kojima se odaje počast kajkavskom jeziku, a čije rukom pisane tragove nalazimo na prijelazu iz 11. u 12. stoljeće. Uz ove velikane kajkavske riječi, na cvjetovima je ispisano i nekoliko podravskih frazema i pučkih pošalica, ali i tekst iz Ludbreške pjesmarice iz 1833 godine., Pjesmarice Ane Katarine Zrinski iz druge polovice 17. stoljeća i Frana Krste Frankopana iz 1671. godine te tekst Pesmi horvatskih Katarine Patačić iz 1671. godine – objasnio je.

Božica Jelušić je pak poručila da u krizi čitanja koja je očigledna stihovi trebaju biti dostupni oku u javnom prostoru.

– Nekad mi je kolegica pjesnikinja pisala da bi voljela čitati moje stihove na fasadama zgrada. To u svijetu već postoji na mnogim mjestima. Mislim da je ludbreški park korak u tom smjeru – zaključila je.

Slušaj uživo
zatvori