Petak, 27. rujna 2024.

NOVO O POTRESU ‘Prodrmani’ Podravci i Prigorci dobro prošli. Županijski Stožer CZ: Nema dojava o štetama

Potres jačine 4 stupnja po Richteru dobro je protresao Koprivnicu jutros nešto prije devet sati.

O potresu je odmah izvijestila i hrvatska Seizmološka služba.

– Jak potres kod Apatovca! Danas, 13. kolovoza u osam sati i 43 minute, seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su prilično jak potres 17 kilometara sjeverno od Križevaca. Magnituda potresa iznosila je 4.0 prema Richteru, a procijenjeni intenzitet V stupnjeva EMS. Osjetio se na širem području sjeverne Hrvatske – javili su odmah nakon potresa.

>> FOTO: RASINJA NAKON POTRESA Mještani potreseni, ali veće štete nema


Stožer CZ: Nema šteta

Stožer Civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije nije primio dojave o štetama na potresom pogođenom području.

– Ljudi su osjetili dosta veliko podrhtavanje, međutim prema sadašnjim podacima nemamo dojave o materijalnim štetama – rekao je za Dravu info načelnik Stožera Ratimir Ljubić.

Snimio Valentino Štefanek.

‘Moguća su naknadna podrhtavanja’

O potresu na području Podravine i Prigorja za HRT je govorio seizmolog Tomislav Fiket.

– Potres te magnitude se sigurno osjeti i nije ugodan. To je podrhtavanje kod kojeg može eventualno nastati manje oštećenje. Međutim, ono što ja mogu reći da malo utješim građane je da na tom području u katalogu potresa nemamo jačih potresa – rekao je.

Podsjetio je kako je 1778. godine, kod Drnja, zabilježen potres magnitude oko 6 po Richteru. Na području današnjeg potresa, 1993. godine zabilježen je potres magnitude 4.1 i drugi slabiji potresi.

– Ne očekujemo da bi ovo područje imalo jači potres. Naravno potresi se nažalost ne mogu predviđati, pa tako nije isključeno da se dogodi i jači potres – rekao je Fiket.

Izvor: HRT

Naglasio je kako bi ovakav potres mogao imati naknadna podrhtavanja, ali na sreću slabijeg su intenziteta i ne bi trebala izazvati štetu. Na objektima u vrlo lošem stanju u slučaju potresa ove jačine mogu nastati oštećenja, ali noviji, kvalitetni objekti ne bi trebali osjetiti posljedice.

– Ne treba strahovati od nove seizmičke aktivnosti u ostatku Hrvatske, ali treba biti svjestan da se potres može dogoditi bilo gdje u Hrvatskoj i treba graditi tako da nam potres ne nanese štetu, to je raelitet života na ovim prostorima gdje su potresi svakodnevica, zaključio je seizmolog u izjavi za HRT.


Centar 112 Koprivnica

– Nema dojava o štetama, a zasad ni potreba za intervencijama. Imali smo desetak poziva uglavnom jako uplašenih građana – rekao nam je nešto prije 10 sati Miroslav Blažotić, voditelj Županijskog centra 112.

Snimio Tomislav Matijašić.

Vatrogasci nemaju dojave o štetama

– Zasad nemamo dojave o štetama ni ozlijeđenim osobama – potvrdili su nam vatrogasci iz JVP Koprivnica nedugo nakon potresa.


Ured za upravljanje u hitnim situacijama objavio je upute u slučaju potresa

– Minimalno se krećite tijekom potresa. Nastojte što kraćim putem doći do najbližeg sigurnog mjesta. Ostanite u kući dok potres ne prestane, a zatim što mirnije iziđite na otvoreni prostor podalje od građevina. Barem za djecu nastojte ponijeti tople odjevne predmete i pokrivače. Ponesite dokumente, novac i lijekove za bolesne članove obitelji. Ako ste u mogućnosti, ponesite i prvu pomoć te hranu i vodu. Prije izlaska iz kuće svakako nastojte isključiti plin, struju i vodu – navode iz zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.


EMSC: u Hrvatskoj potres snage 3,9 po Richteru

Prema EMSC-u, koji je izvijestio o događaju, epicentar je samo desetak kilometara zapadno od Koprivnice, na dubini 6 kilometara, a potres je bio snage 3,9 stupnja po Richteru.

EMSC
Magnitude 3.9
Region CROATIA
Date time 2024-08-13 06:43:05.1 UTC
Location 46.240 ; 16.630
Depth 6 km
Distance 69 km NE of Zagreb, Croatia / local time: 08:43:05.1 2024-08-13
11 km SSE of Prelog, Croatia / local time: 08:43:05.1 2024-08-13


Stanovnici podijelili prva iskustva

– Velika Mučna, jako se osjetio – komentirala je čitateljica, a na Facebook profilu Drave info zaredali su i komentari naših pratitelja iz ostalih krajeva.

Rasinja, puklo je ko bomba i jako zatreslo. Da, baš je jako treslo Kunovec breg. Dosta se osjetilo, Novo Virje. Da, Selnica Podravska, neki su od brojnih komentara.

Slušaj uživo
zatvori