Srijeda, 9. listopada 2024.

Umjetnička škola ne veseli se cjelodnevnoj nastavi. Šandl: Popunjeni smo, ali izazovi su sve veći

Umjetnička škola Fortunat Pintarić u Koprivnici popunila je sva svoja mjesta na odjelima, no s vremenom bi to moglo postati sve izazovnije.

Razne druge mogućnosti koje su mladima na raspolaganju te ritam njihova života i obveza, mogao bi u skorije vrijeme ovoj ustanovi biti problem, zbog čega će svi zaposlenici trebati uložiti dodatni napor u promociji onoga što rade. No, nije sve crno, interes i perspektiva postoje, kao i mogućnost zapošljavanja već sa srednjom stručnom spremom.

Otkrila nam je to ravnateljica Ariana Šandl u razgovoru u kojem nas je zanimalo što privlači mlade u Umjetničku školu te kakva im je perspektiva nakon diplome.

– Koliko god se borimo s ostalim trendovima, imamo dovoljan broj učenika. Ove godine ih   je bilo 40 i svi su uspješno prošli prijemni uz pokazanu visoku razinu sluha i ritma. Popunili smo i područne odjele u Virju i Đurđevcu, dok ćemo plesni odjel popunjavati i u rujnu – kazala je.

Ne veselimo se cjelodnevnoj nastavi

Ono čemu se u Umjetničkoj školi ne vesele su jednosmjenska i cjelodnevna nastava u redovnim školama, koja bi im zbog satnice mogla odbiti potencijalne polaznike.

– Gubit ćemo djecu jer će sve slobodne aktivnosti moći zadovoljiti u svojim matičnim školama u kojima će provoditi više vremena. Glazbena škola nije tečaj, već škola, koja uz redovnu nastavu iziskuje vrijeme, volju i svakodnevno sviranje instrumenta. Tu nas čeka  nužna, još veća promocija i prezentacija našega rada – rekla je Šandl te dodala kako je roditeljima lakše upisati djecu na tečaj gdje ako dijete dođe dođe, ako ne ne.

– Kod nas toga nema. Tu nekoliko godina imaš dva puta nastavu instrumenta i solfeggia i moraš doći i tu biti. Imamo i neopravdane sate i loše ocjene i ako to zareda, često se djeca razočaraju i ispišu. Zato je i zadaća profesora da motiviraju i zadrže učenike – istaknula je.

Što se tiče interesa za instrumente, gitara i klavir su uobičajeni jer su i najpoznatiji. Trend se mijenjao za harmoniku, a sada raste interes za flautu i violinu.

Problem je i manjak smještaja i učeničkog doma

Problem Umjetničkoj školi je i nedostatak prihvatljivog smještaja u Koprivnici odnosno učeničkog doma, koji bi privukao djecu iz drugih gradova. Ravnateljica Šandl smatra kako je kadar dovoljno kvalitetan da se srednja glazbena još proširi i popuni s vanjskom djecom.

– Nažalost, upravo zbog smještaja imamo suprotan trend – djeca iz Koprivnice odlaze u Križevce, Bjelovar i Varaždin gdje imaju zaokruženu ponudu smještaja, škole i obližnje prehrane – istaknula je Šandl.

Srednju glazbenu u Koprivnici trenutno pohađa desetak domaćih učenika, što je odlična brojka jer u šestom niže glazbene ih je petnaestak. Dio nastavlja na akademiji gdje najveći  interes vlada za puhačke instrumente te nastavnički odjel za profesore u školama.

“Vapimo za glazbenicima”

U novije vrijeme jedno od ključnih pitanja je hoće li se, kada i gdje nakon završene škole  mlada osoba zaposliti. Već sa završenom srednjom glazbenom školom polaznici će imati struku s kojom, kako doznajemo, mogu pronaći posao, dok je s akademijom to gotovo neupitno.

– Vapimo za glazbenicima! Evo, uskoro ćemo tražiti četiri profesora za Koprivnicu, Zagreb ima potrebe, dakle ima perspektive. Primjerice, u Koprivnici i okolici sve škole smo popunili upravo s našim bivšim učenicima – kazala je Šandl te istaknula kako je najveća vrijednost  to što su se naša, domaća djeca vratila ovdje raditi.

Promjena instrumenta je moguća

Na pitanje je li učenicima omogućeno mijenjanje instrumenta nakon upisa, Šandl kaže kako se ponekad zna dogoditi da dijete pokaže veći afinitet za neki drugi instrument te kako je moguća ne samo promjena, već i paralelno učenje.

– Sve što su prošli u solfeggiu učenicima ostaje, no s novim instrumentom moraju početi iznova. Imali smo posebno nadarenu djecu koja su si čak dodala instrument i zapravo u jednoj godini riješila dvije, tako da fleksibilnost postoji i svakome se pristupa ponaosob – kazala je.

Nisu svi instrumenti za malu djecu

U promociji glazbe kod mališana i uočavanja njihovog talenta ključni su roditelji i odgajatelji u dječjem vrtiću. Prvi bi trebali ustanovama skrenuti pozornost da im dijete pokazuje afinitet za pjevanje i ritam, dok će ih potonji potom “pripaziti” i pojačano angažirati u zbornom pjevanju i raznim nastupima.

– Što se tiče instrumenata, nisu svi za malu djecu. Najbolji za učenike u prvom i drugom osnovne škole su violina i gitara, dok puhački nisu pogodni zbog njihove nerazvijene fizionomije usta – upozorila je ravnateljica.

Dodaje i kako su mladi najzahvalniji za učenje, no treba biti oprezan jer bi uz vrijeme dok uče pisati slova trebali učiti i pisati note, pa bi moglo biti problema ako dijete nema vremena, volju ili sposobnost za paralelno učenje.

Važno je imati duže prste i – zube

Naposljetku, svi oni koji sebe ili svoju djecu već vide s instrumentom u rukama, trebali bi obratiti pažnju na onaj najvažniji preduvjet – fizičke predispozicije.

U vremenu koje propagira jednakost i agendu kako svi mogu sve, u glazbenom svijetu selekcija prema fizičkim nedostacima ipak postoji.

– Ima nekih stvari koje su preduvjeti. Malo gledamo i na to. Primjerice, ne možete svirati puhački instrument ako nemate prednje zube. Točno je i da se djeca mijenjaju i rastu, ali ako vidimo da je dijete “sitničko” s malim prstima i hoće svirati klavir, čujte, ne bu’ išlo – rekla je Šandl te dodala kako i u plesu postoje preduvjeti poput ravnoteže.

Utješno je zaključila i kako se svaki manji fizički nedostatak uspješno može riješiti.

– Puno truda, rada, vježbanja i zalaganja, to je rješenje za napredak i uspjeh – kazala je.

Slušaj uživo
zatvori