Srijeda, 9. listopada 2024.

UMJESTO VLAKOVA – BUSEVI, OPET! Najavljena posebna regulacija željezničkog prometa

Iz Hrvatskih željeznica obavještavaju kako će zbog radova, pruga državna granica – Botovo – Dugo Selo biti zatvorena za promet između kolodvora Križevci i Koprivnica.

Tako će pruga biti zatvorena za promet od 08. do 31. kolovoza, osim nedjeljom i 15. kolovoza, od 8:15 do 16:15 sati. U tom razdoblju putnike će na relacijama Križevci – Koprivnica i obratno te Križevci – Koprivnica – Kloštar umjesto vlakova prevoziti autobusi,  navode u HŽ putničkom prijevozu.

Usput, prisjetimo se jednog teksta iz Glasa Podravine iz davne 1985. godine. Naslov “Vraćaju se zlatna vremena željeznice” danas bi izazvao ako već ne oduševljenje, onda sigurno sumnju. Jer ipak, iako se stalno nešto gradi, radi, nadograđuje i unapređuje, isto se tako s velim (ne)strpljenjem čeka da se konačno to nešto i dovrši. Radova je puno, a strpljenja sve manje.

U tekstu piše kako je modernizacija, odnosno elektrifikacija željeznice Koprivnicu približila Zagrebu na sat vožnje.

– To je vrijeme koje se ne može postići niti jednim drugim prijevoznim sredstvom – optimistično se tada pisalo.

Željezničari toga vremena potrudili su se da još više pridobiju putnike, pa su tako uveli veći broj komfornijih vlakova koji su Koprivničancima omogućili da u jutarnjim satima stižu u Zagreb, a i da se dosta rano vraćaju.

– U ovom trenutku od 37 putničkih vlakova koji svakodnevno kreću iz Koprivnice u sva četiri pravca (Osijek, Botovo, Varaždin i Zagreb) čak ih 17 odlazi prema Zagrebu – pisalo je u koprivničkom tjedniku prije gotovo četrdeset godina.

Danas, broj vlakova koji putnike iz Koprivnice prevoze u Zagreb sveden je na 11. Vrijeme putovanja ovisi o puno faktora. Između ostalog, tu je i izvanredni prijevoz autobusima koji očekuje sve one koji se zapute prema glavnome gradu Hrvatske.

Što drugo reći nego – naoružajte se strpljenjem i pripremite se na moguća kašnjenja.

Slušaj uživo
zatvori