Nedjelja, 6. listopada 2024.

STIŽE ZIMA Plina će biti, subvencije pod upitnikom, ‘Više ćemo štedjeti ako je energent skuplji i tako pozitivno utjecati na okoliš’

Uoči predstojeće sezone grijanja, javnost sa zebnjom osluškuje vijesti iz plinskog biznisa o tome kolika će biti cijena kubika te koliko će od toga narodu platiti država.

Dosadašnje subvencije mogle bi ove godine biti smanjene ili potpuno ukinute, što je Vladi preporučila čak i Europska komisija, a ukidanje mjere sve glasnije zazivaju ekonomski stručnjaci i ekolozi.

Kako su važniji izbori prošli, zapravo i nema razloga da se pokoja povlastica potrošačima ne ukine.

Gostujući na HRT-u, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić kazao je kako ono o čemu stanovnici ne moraju brinuti su količine plina.

– Skladišta u Europi dosta su popunjena. Izgrađeni su dodatni kapaciteti LNG terminala, tako da se Europa u ove dvije godine prilično dobro pripremila za sigurnost opskrbe plina na europskom tržištu – rekao je Pudić te dodao kako je Hrvatska u skladu s Europom, jer imamo vlastiti LNG terminal, domaću proizvodnju plina i skladište u kojem možemo pohraniti dodatne količine.

Bez subvencija cijena raste do 20 posto

– Cijene su išle i do 300 eura po megavat satu. Potrošači nisu to osjetili zbog poticaja koje je osigurala Vlada Republike Hrvatske i smanjenog PDV-a – kazao je za HRT.

Dodao je kako bi s energetskog i ekološkog aspekta trebalo doći do ukidanja te pomoći.

– S jedne strane moramo osjetiti ono što plaćamo(…) tako ćemo možda više štedjeti ako je energent skuplji i tako pozitivno utjecati na okoliš. S druge strane, možda će se osjetiti na zdravstvenim uslugama ili nečemu drugom iz čega bi se taj novac preusmjeravao iz proračuna, ako ne bi išao na poticaje za plin – rekao je.

Cijenu će odrediti tržište i to u sljedećih nekoliko tjedana i mjeseci.

– Već sad se može osjetiti koliko bi to bilo, jer već je poznata cijena plina na burzama. S druge strane, referentni mjesec koji će ići prema metodologiji koju je napravila HERA, referentna cijena koja će biti za potrošače za sljedeću godinu je šesti mjesec. Tu se točno zna kolika je cijena plina otprilike bila. A i u konačnici, ako ne bude bilo poticaja, to poskupljenje će možda biti u odnosu na prošlu godinu nekakvih 15 do 20 posto – otkrio je.

Slušaj uživo
zatvori