Petak, 4. listopada 2024.

Stečajni upravitelj četiri godine varao trgovačka društva u problemima, u džep si stavio vrtoglavu cifru

Pokrenuta je istraga protiv 63-godišnjeg stečajnog upravitelja koji je tijekom nekoliko godina u Koprivnici, Varaždinu i Zagrebu počinio više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine te prijevare.

Rješenje o provođenju istrage pokrenulo je Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu, a u priopćenju DORH-a navedeno je da postoji osnovana sumnja da je navedena kaznena djela 63-godišnjak činio od siječnja 2018. do ožujka 2022. godine.

– Kao stečajni upravitelj više trgovačkih društava u stečaju bez odluka stečajnog suda i protivno njegovim odlukama s računa trgovačkih društava u stečaju neovlašteno je podizao novac i zadržavao ga za sebe ili uplaćivao u korist drugih društava u kojima je bio stečajni upravitelj. Time si je, osnovano se sumnja, pribavio nepripadnu korist u ukupnom iznosu većem od 900.000 kuna, a drugim društvima u iznosu od gotovo 170.000 kuna – poručili su iz DORH-a.

Uz to, osnovano se sumnja da je okrivljeni u srpnju 2019. godine kod Sesveta kao stečajni upravitelj zatražio od 60-godišnjaka da mu preda 2.220 kuna kao garanciju plaćanja društvu čiji je stečajni upravitelj.

– Neistinito mu je predočio kako će nakon plaćanja vratiti taj iznos, ali mu je 60-godišnjak povjerovao i platio, a stečajni upravitelj ga nije vratio već ga je zadržao za sebe – istaknuli su.

Okrivljenik također od kolovoza do prosinca 2019. godine kao stečajni upravitelj trgovačkog društva u Koprivnici nije prijavio niti platio porez na dodanu vrijednost u iznosu većem od 21.000 kuna.

Slušaj uživo
zatvori