Srijeda, 9. listopada 2024.

RETROGLAS Jeste li znali da je sajmište trebalo biti preseljeno na Danicu? Evo što bi onda bilo na gradskim bedemima

Zanimljiv članak o preuređenju i prenamjeni koprivničkog gradskog sajmišta objavljen je u tjedniku Glas Podravine na današnji dan 1982. godine.

Kako je napisano, u ondašnje vrijeme taj prostor više u potpunosti nije služio svojoj svrsi, a stoka se samo otkupljivala pa je “ostala jedino navika dolaženja na sajam, iako i potreba – nešto da se kupi”.

U članku je navedeno i da se, ako je ostala samo tradicija, sajam kao takav treba preseliti na drugo mjesto, a još je istaknuto da bi sajmišna livada spojena s ostacima gradskog bedema, Varoškom grabom i Rebernim trebala postati jedna cjelina, ali i historijsko-rekreacijski prostor s obzirom na povijesno značenje.

– Otprilike tako će se u urediti. U planu je preseljenje mjesta za otkup stoke što je potpuno opravdano i s financijske strane; na Danici gdje će se to obavljati nalazi se tvornica za preradu mesa. Dio zanatlija poslovat će na gradskoj tržnici, a ostali bi mogli nastaviti tradiciju sajmarenja na Danici. Sama ograđena sajmišna livada i ostatak neuređena dijela veličine su otprilike tri nogometna igrališta. Možda je to utjecalo da se ovdje predviđaju graditi brojni sportski objekti. Prema postojećem planu ovdje će se izgraditi osim sportskih igrališta i dječji vrtić, zasaditi mnogo ukrasnog zelenila i cvijeća, odgovarajući popratni ugostiteljski objekti te urediti Reberin koji će se spojiti kanalom i mostom preko Oružanske ulice s Varoškom grabom – napisano je u članku.

Dodano je da će time ovaj stari dio grada dobiti relativno zadovoljavajući izgled, a možda riješiti i druge probleme.

– Ovdje se počesto zadržavaju skupine Roma, iako je za njihov boravak određeno drugo mjesto, što i nije problem sam po sebi, već posljedice – posvemašnji nered. Vjerojatno više neće biti mjesta za razne, većinom glomazne otpatke koje krišom odlažu neodgovorni pojedinci, a i oni veliki tranzitni kamioni morat će negdje drugdje parkirati – naglašeno je u tjedniku.

Zaključak članka je da će se do konačnog uređenja morati pričekati jer “kako znamo novaca i sredstava za ovakve veće komunalne zahvate još uvijek nema dovoljno”.

Slušaj uživo
zatvori