Nedjelja, 6. listopada 2024.

Raste broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj

U ljetnim mjesecima zabilježen je porast broja zaraženih koronavirusom, što je slična situacija kao prošle godine.

Rekla je to dr Goranka Petrović, specijalistkinja epidemiologije i zdravstvene ekologije iz HZJZ-a u emisiji na HRT-u.

– Imamo ljetni val, nešto više od 900 novooboljelih u prošlom tjednu – kazala je.

Očekuje se da će i u sljedećim tjednima taj broj rasti.

– Situacija se ne razlikuje u odnosu na druge države i vjerojatno ćemo do gripe imati malo više COVID-a. Zasad nije ništa zabrinjavajuće – dodala je.

Goranka Petrović / Izvor: HRT

Zaraza se posebno širi na Jadranu, zbog većeg broja turista, no stručnjaci poručuju kako situacija nije alarmantna.

– Ipak ima određeni dio ljudi još uvijek imunitet od preboljenja, odnosno od cijepljenja – rekla je za HRT Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Ovaj oblik omikrona se vrlo brzo širi, no nema nekih većih posljedica odnosno smrtnih ishoda, rečeno je.

– Svakako preporuka svim ljudima koji imaju simptome koje bi mogli povezati s COVID-om da se testiraju ili kućnim testom ili na Zavodu za javno zdravstvo, da se jave svom liječniku vezano za upute i ponašanje kod obolijevanja jer smo mi već malo zaboravili na koronavirus kako je pandemija završila i onda više ne vodimo računa o tome. Ali moramo znati da se jako brzo širi – napomenula je.

Novo cjepivo prilagođeno novim sojevima

– Svi smo dobili u Hrvatskoj novo cjepivo prilagođeno novim sojevima, tako da svakako onim rizičnim populacijama, starijima od 65 godina, imunokompromitiranim kroničnim bolesnicima, zdravstvenim djelatnicima, korisnicima ustanova, staračkih domova i za kronične bolesti, svakako primiti jednu dozu cjepiva. Ako je prošlo manje od šest mjeseci od zadnje doze, onda pričekati šest mjeseci, ali inače nevezano koliko su do sada doza dobili, trebalo bi se cijepiti – dodala je Karin.

Slušaj uživo
zatvori