Petak, 4. listopada 2024.

RADNO LJETO U ŠKOLI Ravnatelj Grgac: Klimatizirali smo učionice, popravili nedostatke, pripremamo program i zdrave jelovnike…

Bliži se početak nove nastavne godine, a tijekom ljetnih mjeseci bilo je radno u najvećoj gradskoj, ali i županijskoj školi – Osnovnoj školi Braća Radić.

Svaki početak nove nastavne godine iziskuje dodatni angažman svih zaposlenika kako bi spremni dočekali učenike koji se vraćaju nakon dugih ljetnih praznika.

Rekao nam je tako ravnatelj Osnovne škole Braća Radić Krešo Grgac i dodao da im je odgoda početka nastavne godine dala dodatno vrijeme kako bi u miru odradili sve potrebne pripreme za početak još jedne uspješne školske godine.

Vrlo često se u javnosti može čuti kako su nastavnici, učitelji i djelatnici škole tri mjeseca na praznicima, baš kao i učenici, no ravnatelj Grgac napominje kako tome nije tako i kako su nastavnici i svi ostali djelatnici škole na godišnjem 28 dana tijekom srpnja i kolovoza.

– Godišnji su iza nas i svi se sada vraćamo svojim redovitim obvezama. Admimistrativno osoblje već odrađuje, između ostalog, postupke nabave za novu školsku godinu, spremačice uređuju i čiste školu, učionice i sve ostale prostore škole, domari popravljaju i uređuju okoliš oko škole, kuharice i kuhari pripremaju kuhinju za nove, zdrave obroke koje će pripremati za naše učenike, a učiteljice i učitelji sastavljaju prijedloge novih kurikulumskih aktivnosti te se izrađuju godišnji planovi za nastavu. U tijeku su i stručna usavršavanja učitelja i stručnih suradnika. Stigle su nam i besplatne bilježnice koje osigurava Grad Koprivnica sa svojim sponzorima, a idući tjedan očekujemo dolazak udžbenika i radnih bilježnica koje će naši učitelji sortirati u komplete koji će na školskim klupama dočekati sve učenike – kazao je ravnatelj.

Odgovornost je velika, ali se isplati

Nastavio je kako je tijekom ljetnih mjeseci u njihovoj školi bilo radno.

– Klimatizirali smo školske prostorije i učionice tako da poboljšamo uvjete za učenje i rad svih onih koji borave u školi. Domari su dobili novu kosilicu s kojom će još efikasnije i bolje održavati veliki zeleni okoliš naše škole – istaknuo je Grgac.

Dodao je kako svaka školska godina donosi novosti.

– One se prije svega odnose na nove aktivnosti, projekte i kurikulumske aktivnosti koje ćemo ponuditi našim učenicima. Svaki učenik naše škole može odabrati dodatnu aktivnost shodno njegovim interesima i željama. Nadam se da ćemo kroz dodatni nastavni rad i izvannastavne aktivnosti omogućiti učenicima da izražavaju svoje potencijale i talente kojih u ovako velikoj školi sigurno ne nedostaje – naglasio je ravnatelj.

Upitali smo ga i kako je biti na čelu jedne ovako velike obrazovne institucije.

– Osnovna škola Braća Radić najveća je škola u Koprivnici, isto kao i u Koprivničko-križevačkoj županiji. Biti na čelu jedne takve obrazovne institucije velika je čast, ali i odgovornost – odgovornost za 850 učenika i njihovih roditelja, za 100-tinjak zaposlenika škole, ali i odgovornost prema Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih, prema Agenciji za odgoj i obrazovanje te prema našem osnivaču Gradu Koprivnici s kojima ostvarujemo izvrsnu suradnju i koji nas prate u svim našim projektima. Škola smo marljivih i ambicioznih učenika, podržavajućih roditelja i visoko motiviranih učitelja. Biti na čelu jedne takve ustanove iznimna je čast, a svaki uspjeh koji dolazi daje mi novu energiju da mogu izdržati sve ove napore i izazove koji su svakodnevni. Iskoraci koje smo napravili u proteklih nekoliko godina vesele me i daju mi vjetar u leđa da i dalje nastavljam obavljati ovaj složen, ali ispunjavajuć posao – objasnio je ravnatelj Grgac.

Za kraj, svim svojim učenicima uputio je poruku.

– Dobrodošli, odnosno, dobrodošli nam natrag u školske klupe. To se posebno odnosi na prvašiće koji će nam po prvi puta doći u učionice, ali i na sve ostale učenike iza kojih su dugi ljetni praznici. Želim, i nadam se, da će i dalje biti marljivi, pošteni i ambiciozni, a potom će doći i svi novi uspjesi kojima ćemo se svi veseliti – zaključuje.

Tekst pripremile Adela Zember Antolić i Silva Jambrešić.

Slušaj uživo
zatvori