Nedjelja, 29. rujna 2024.

NOVI ZAKON, STROŽE KAZNE Morat ćete pitati susjede ako želite iznajmiti stan, pogledajte što se sve mijenja

Prije nekoliko dana održala se sjednica Vlade Republike Hrvatske, a jedna od točaka o kojoj se raspravljalo je pitanje rješavanja kratkoročnog najma o stambenim zgradama.

Prema prijedlogu Zakona o upravljanju i održavanju zgrada koji je Vlada Republike Hrvatske prošlog tjedna prihvatila i poslala u Sabor na prvo čitanje, zgrade će dobiti svoj osobni identifikacijski broj (OIB), postati pravne osobe te ući u registar.

– Taj će zakon regulirati i pitanje kratkoročnog najma u stambenim zgradama te najam za radnike, za što će ubuduće biti potrebno prikupiti suglasnost 80 posto suvlasnika, uključivši i suglasnost neposrednih susjeda – objašnjavaju iz Vlade RH.

Rigorozne kazne

Prema riječima, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića, bit će rigoroznih sankcija u plaćanju pričuve te će kazne biti velike.

U Zakonu stoji da kazne mogu iznositi i do 10.000 eura.

– Kaznit će se oni koji na već izgrađenim zgradama budu natkrivali balkone, lođe i terase, oni koji budu kočili administraciju za energetsku obnovu zgrada. A, kazne idu i ako zgrada ne bude osigurana. Novac od kazni ići će u proračun jedinica lokalnih samouprava na čijem se području zgrada nalazi – objasnio je Bačić za Novu TV.

Osim balkona, dio novog Zakona o upravljanju zgradama, odnosi se i na klima uređaje. Tko je stavi na pročelje, može dobiti kaznu do 5.500 eura.

Također, od svih novosti najsnažnije je odjeknula ona o iznajmljivanju stanova turistima, za što će trebati suglasnost sustanara.

Slušaj uživo
zatvori