Srijeda, 2. listopada 2024.

Međunarodni je dan nestalih osoba, u našoj županiji i dalje se traga za njih 15

Međunarodni dan nestalih osoba, koji se svake godine obilježava 30. kolovoza, predstavlja globalnu inicijativu posvećenu podizanju svijesti o ljudima koji su nestali uslijed oružanih sukoba, prirodnih katastrofa, migracija ili drugih okolnosti.

Ovaj dan ima duboko humanitarno značenje jer skreće pažnju na patnju obitelji koje ne znaju sudbinu svojih voljenih kao i na neophodnost angažiranja međunarodne zajednice u rješavanju problema nestalih osoba.

Prema dostupnim podacima Nacionalne evidencije nestalih osoba, u ovom trenutku hrvatska policija traga za ukupno 2557 osoba, od čega se trenutno na području Koprivničko-križevačke županije traga za njih 15.

Izvor: Nacionalna evidencija nestalih osoba

Tako je najrecentniji nestanak onaj Stjepana Katane iz Križevaca za kojim se traga od 28. ožujka 2024. godine. Kao mjesto nestanka navodi se Ruševac. Od veljače ove godine traga se i za 17-godišnjom Valentinom Oršoš iz Koprivničkih Bregi koja je nestala u Sigecu. Ona je ujedno i najmlađa osoba koja je nestala u našoj županiji.

Najstariji pak slučaj nestale osobe na području naše županije je slučaj Franje Majstorovića koji je nestao u Đurđevcu prije 43 godine i za kojim se i dan danas traga.

Javnost će se zasigurno prisjetiti troje nestalih rukometašica iz Konga od prije 10 godina koje su nestale iz Hotela Picok u Đurđevcu za vrijeme svjetskog juniorskog prvenstva, a kojima se od onda gubi svaki trag.

Izvor: Nacionalna evidencija nestalih osoba
Izvor: Nacionalna evidencija nestalih osoba

Najviše nestalih uslijed Domovinskog rata

Kako navode u policiji, od ukupnog broja nestalih osoba za kojima se još uvijek traga i koji su prijavljeni policiji, važno je istaknuti kako se najveći broj, njih 70 posto, odnosi na osobe nestale uslijed ratnih zbivanja za vrijeme Domovinskog rata.

– Iza toga slijede bjegovi ili udaljenja osoba iz obiteljskog doma iz raznih razloga, zatim bjegovi ili udaljenja osoba uslijed različitih psihičkih i dementnih oboljenja, nestanci osoba uslijed nestanaka u moru ili rijekama, bjegovi ili udaljenja osoba iz odgojnih i zdravstveno/psihijatrijskih ustanova, osobe nestale prilikom planinarenja, osoba čiji nestanak je nepoznate naravi te osobe nestale uslijed različitih okolnosti, poput avanturizma, skitnje i slično – objašnjavaju u policiji.

Svježi trag lakše se slijedi

Prevladava mišljenje da će policija tragati za nestalom osobom tek nakon što prođe 24 sata od nestanka, što je u potpunosti netočno. Najbolje je nestanak prijaviti policiji što prije, odnosno čim posumnjamo u nečiji nestanak. Kako navode u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba, svježi trag lakše se slijedi i svaka je minuta presudna te je s policijskim službenicima važno podijeliti korisne podatke koji mogu pomoći u traganju za nestalom osobom.

– Dolazak u policijsku postaju kako bi prijavili nestanak osobe, prije svega je emotivno težak i stresan trenutak za prijavitelja. Važno je znati kako svaka policijska postaja raspolaže senzibiliziranim policijskim službenicima posebno obučenim za rad na takvim slučajevima – poručuju.

S druge strane, svaki nestanak ili udaljenje iz životnog područja, za policiju nužno ne predstavlja ‘nestanak osobe’ u kriminalističkom smislu.

– Odrasle osobe koje su potpuno fizički i psihički sposobne imaju pravo same odrediti mjesto svog prebivališta ili boravišta pa čak i da ne odaju adresu svog stanovanja obitelji ili prijateljima – poručuju u policiji i dodaju da ne poduzimaju mjere traganja u cilju utvrđivanja adrese stanovanja nestale osobe, izuzev situacija u kojima policija raspolaže saznanjima da takvoj osobi prijeti opasnost po život ili zdravlje. U tom će slučaju poduzeti potrebne mjere i radnje.

Međunarodni dan nestalih osoba podsjeća nas da su iza svake nestale osobe priče, životi, snovi i na kraju krajeva, obitelji koje ih čekaju. Dok se svijet suočava s novim izazovima, ne smijemo zaboraviti na one koji su nestali bez traga.

Slušaj uživo
zatvori