Srijeda, 2. listopada 2024.

IN MEMORIAM Na današnji dan prije 20 godina napustio nas je veliki umjetnik naivnog slikarstva

Prošlo je 20 godina od smrti slikara naive Ivana Lackovića Croate, a u povodu ove obljetnice, velikog umjetnika prisjetilo se vodstvo Općine Kalinovac.

Lacković je rođen u mjestu Batinske, 1. siječnja 1932. godine, a preminuo je u Zagrebu 29. kolovoza 2004. godine.

– Njegov životni put bio je pun izazova, ali zahvaljujući svojoj upornosti, uspio je iz skromne težačke obitelji izrasti u svjetski priznatog slikara te dva puta postati zastupnik u Hrvatskom saboru – objavili su.

Ivan Lacković Croata, Velika jesen, 1983., ulje na staklu / Izvor: HMNU

Svoje prve radove u tehnici akvarela stvorio je 1944. godine, a od 1952. godine posvećuje se crtežima, da bi nekoliko godina kasnije počeo slikati uljem na staklu. Jedna od zanimljivosti iz njegova života je to što je krajem 1950-ih godina radio kao poštar u Zagrebu, gdje je 1962. godine slučajno upoznao Krstu Hegedušića. Taj susret preokrenuo je njegov život, nakon čega se posvetio isključivo slikarstvu, izlažući svoja djela širom tadašnje Jugoslavije i diljem svijeta.

– Ivan Lacković Croata, rodoljub u srcu i slikar po vokaciji, uvijek je s ponosom nosio svoje podravske korijene, što mu ostavlja trajnu zahvalnost. Na lokalnoj razini njegovo ime ostaje zabilježeno u donaciji đurđevačkom muzeju 1997. godine, po osnovnoj školi u Kalinovcu, te u galeriji u rodnim Batinskama, koja čuva njegovu ostavštinu od 1987. godine – objavila je Općina Kalinovac.

Obilježavanje i u Đurđevcu

Dodajmo kako je u prijepodnevnim satima u Muzeju Grada Đurđevca održana Ljetna družionica za najmlađe, s temom “Upoznajmo lik i djelo Ivana Lackovića Croate” uz dokumentarne isječke, video filmove.

– Lacković je tijekom života sakupio uistinu pozamašan broj umjetnina i uporabnih predmeta iz ukupno 32 države svijeta, od čega je više od dvije tisuće donirao Muzeju Grada Đurđevca. Valja istaknuti i kako se Lacković iznimno zalagao da se dio njegove prikupljene zbirke bude u njegovom rodnom zavičaju. Utvrda Stari grad, odnosno njezino potkrovlje pokazalo se kao dobar odabir samim svojim statusom i značenjem koje uz sebe veže u povijesti – poručili su iz Muzeja.

Izvor: Muzej Grada Đurđevca

Ivan Lacković Croata, znatan broj umjetnina, najvećim dijelom likovnih djela domaćih i stranih autora, nesebično je donirao Gradu Đurđevcu, mjestu koje je prepoznao kao najprikladniju riznicu za čuvanje svog vrijednog umjetničkog blaga. U duhu novog digitalnog vremena izložbe dijela iz Donacije osuvremenjene su interaktivnim sadržajem i popraćena multimedijskim audio vodičem (tablet) kroz naraciju spikera na hrvatskom i engleskom jeziku, od kojih su i određena dijela predstavljena u obliku AR sadržaja – sadržaja proširene stvarnosti.

Slušaj uživo
zatvori