Petak, 4. listopada 2024.

Građani opet na meti raznih prijevara, žena mislila da je osvojila nagradu pa izgubila stotine eura

Građani su opet na meti raznih prijevara, a što potvrđuje i jučerašnji slučaj 65 – godišnjakinje koja je povjerovala da je osvojila nagradu.

Kako su priopćili iz PU koprivničko – križevačke, žena je zaprimila telefonski poziv od nepoznate muške osobe koja ju je obavijestila da je osvojila nagradu, a za preuzimanje nagrade potrebno je bilo poslikati osobnu iskaznicu mobilnim uređajem putem zaprimljene internetske aplikacije. Nakon što je to učinila, nepoznata osoba naknadno izvršila je transakciju s njezinog tekućeg računa, oštetivši ju za više stotina eura. Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje.

Iz Policije zato podsjećaju da valja pripaziti na zaštitu vlastitih osobnih podataka te građanima savjetuju da budu vrlo oprezni te da ne ustupaju svoje osobne podatke nepoznatim osobama i ne dijele kartični pin ili lozinku za online bankarstvo.

Oprez je važan i pri unošenju osobnih podataka na Internetu. Svoje osobne podatke ne treba objavljivati na društvenim mrežama, a prilikom popunjavanja upitnika/anketa i sudjelovanja u nagradnim igrama valja provjeriti autentičnost web stranice na koju unosimo podatke.

Povjerljive osobne podatke i fotografije osobnih isprava nikad ne treba davati putem telefona bez obzira na to kako se netko predstavlja (kao djelatnik Vaše banke, predstavnik socijalne skrbi, teleoperater, osoba koja nudi unosan posao, osoba koja Vas obavještava da ste dobili nagradu i slično).

Ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, napominju, događaj prijavite policiji na broj 192.

Slušaj uživo
zatvori