Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

FOTO Znate li kako su pojedine koprivničke ulice dobile ime? Saznali smo da čak i građani mogu predlagati imena

Koprivnica bez prigradskih naselja ima ukupno 200 ulica i trgova, a ako se ona tome pribroje, riječ je o 258.

U Gradskoj upravi doznali smo da svega sedam ulica nosi imena žena, a ulice i trgovi imenuju se u skladu s novim Zakonom o naseljima pri čemu ime naselja, ulice i trga određuje odlukom predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave po prethodno pribavljenom mišljenju vijeća mjesnog odbora odnosno drugog oblika mjesne samouprave koji se nalazi na području na kojem se određuje ili mijenja ime naselja, ulice i trga.

– Imena naselja, ulica i trgova moraju biti usklađena s prethodno pribavljenim mišljenjem Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za standardizaciju geografskih imena. Povjerenstvo je dužno dati mišljenje u roku od 30 dana od dana primitka prijedloga imena naselja, ulice ili trga. Sukladno navedenom, ime ulice i trga određuje Gradsko vijeće Grada Koprivnice na prijedlog radnog tijela Gradskog vijeća Povjerenstva za imenovanje ulica i trgova na području Grada Koprivnice, a uz prethodno pribavljeno mišljenje Vijeća mjesnog odbora na području kojeg se ulica ili trg nalazi te po novom Zakonu o naseljima i pribavljenog mišljenja Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske – objašnjavaju u Gradskoj upravi.

Zanimalo nas je i mogu li građani predložiti ime za određenu ulicu, odnosno trg.

– Građani mogu predložiti ime za određenu ulicu odnosno trg i to tako da pošalju pisani prijedlog s obrazloženjem Gradu Koprivnici Povjerenstvu za imenovanje ulica i trgova. Povjerenstvo se sastaje i razmatra pristigle prijedloge prema ukazanoj potrebi odnosno kada je potrebno odrediti ime novoformiranoj ulici ili trgu. Nakon razmatranja svih pristiglih prijedloga Povjerenstvo većinom glasova svojih članova utvrđuje prijedlog za dodjelu imena ulici ili trgu te upućuje prijedlog Gradskom vijeću koje razmatra prijedlog i ako prijedlog prihvati donosi odluku o dodjeli imena predloženoj ulici ili trgu – zaključili su.

Kada je riječ o nazivima ulica, posegnuli smo za Leksikonom naziva koprivničkih ulica i trgova, čiji je autor Petar Fijačko, kako bismo doznali zašto pojedine ulice nose baš to ime.
Zanimljivo objašnjenje svog imena ima Ulica Beč.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Prema iskazu Josipa Merića, poznatog koprivničkog frizera, koji je 1031. godine rođen u ovoj ulici koja se u to vrijeme zvala Magdalenska, današnje ime ulice nema veze s glavnim gradom Austrije. Naime, u toj su ulici, između ostalih, živjeli i brojni Židovi koji su se uglavnom bavili poljoprivredom te su imali velike obitelji s puno djece čiji se plač često mogao čuti iz kuća,. Kao što je i danas čest slučaj u našim krajevima, i tada se govorilo da “deca bečiju” te se od riječi “bečati” došlo do naziva “beč” za ulicu koja to ime nosi od 1991. godine – piše Fijačko.

Interesantno je i tumačenje koje stoji iza naziva Marofske ulice.

Snimio Tomislav Matijašić.

– “Marof” je povijesni i regionalni termin koji dolazio od njemačke riječi Meierhof, a označavao je imanje s poljima i gospodarskim zgradama, odnosno udaljeniji dio vlastelinstva ili velikog imanja s vlastitim gospodarskim zgradama, tehničkim sredstvima i radnom stokom, koje bi obično imalo posebnog upravitelja (njemački Meier), a na kojem su u feudalno doba radili kmetovi iz okolnih sela te kasnije seoski najamni radnici. Uzevši u obzir to da je ovaj dio Koprivnice bio naseljen kmetovima, vjerojatno je u određenom dijelu kasnog novog vijeka ova ulica vodila prema jednom takvom marofu pa je po tome i dobila ime – objašnjava Fijačko.

Nadalje, Ulici Taraščice isprva se nije moglo odgonetnuti pravo značenje njezina povijesnog naziva.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Jedno je vrijeme zvana “Doktoraščice”, najvjerojatnije zato što se pruža točno u smjeru kućnog broja 18 u današnjoj Ulici Đure Basaričeka, odnosno u smjeru zgrade u kojoj je svoju ordinaciju 1930-ih imao doktor Željko Selinger. No, Taraščice su zapravo bile jedini put od željezničkog kolodvora do mosne vage koja se nalazila na današnjem Trgu mladosti, gdje su se nekad održavali sajmovi i gdje se vagala stoka. Mosna vaga koristila se za mjerenje mase vozila s teretom i bez njega, kako bi se odredila masa samog tereta kao razlika dviju izmjerenih vrijednosti, odnosno razlika između neto i bruto mase – tara, po kojoj je, pretpostavlja se, ova ulica dobila ime – navodi se u Leksikonu.

Nas je zanimalo i tko je taj “pravednik među narodima”.

– Pravednik među narodima odlikovanje je koje dodjeljuje Izrael pripadnicima drugih naroda koji su spašavali Židove od istrebljenja tijekom holokausta riskirajući pri tome vlastite živote. Njime je odlikovano više od 23.000 osoba diljem svijeta. Ova ulica imenovana je 2010. godine posredstvom Ureda predsjednika RH koji je proslijedio zamolbu Međunarodne zaklade Raoul Wallenberg da se na području Koprivnice imenuje ulica, trg ili neki drugi javni prostor u spomen na hrvatske Pravednike. Godine 2021. takvih je osoba bilo 122, a jedni od nositelja naslova su i koprivnička braća Žarko i Boris Dolinar – pojašnjava Fijačko.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Slušaj uživo
zatvori