Nedjelja, 29. rujna 2024.

FOTO Vida Ostojić u domu pronašla novu svakodnevicu, ali ne zaboravlja ni svoje korijene: Trudim se ne klonuti duhom

U mirnom kutku Doma za starije i nemoćne osobe u Koprivnici, vrijeme teče sporije, a životne priče su bogate i ispunjene.

Među stanovnicima ovog doma ističe se Vida Ostojić, vedra žena iz Novigrada Podravskog, koja je u dom stigla u ožujku ove godine. Vida se prisjeća svojih prvih dana ovdje s osmijehom na licu.

– Dobro mi je u domu – kaže Vida, dok joj oči svjetlucaju toplinom.

No, srčeko joj još uvijek zaigra kad joj u posjet dođu najmiliji.

– Dok dođu moji u posjet, srce mi zaigra, no ništa strašno. Volim se družiti, stvarno mi je lijepo pa nostalgija za obitelji nestane – priča.

Snimio Tomislav Matijašić.

Vida, koja je cijeli svoj život bila domaćica, sada uživa u društvu novih prijatelja i brojnim aktivnostima koje dom nudi. Tu je pronašla novu svakodnevicu, ali ne zaboravlja ni svoje korijene.

– Imam dvoje djece i unuke koji me redovito posjećuju, ali ja često odlazim doma u Novigrad Podravski – govori Vida s ponosom, ističući važnost obitelji u njenom životu.

Iako su godine donijele svoje izazove, Vida nije izgubila svoj vedar duh. Hobi joj je vezenje goblena, čitanje, a posebno voli odlaziti na plesnjake.

– Najviše volim u domu raditi razne aktivnosti poput kuglanja, pikada, bacanja kolutova i korištenja sprava – dodaje sa smiješkom, priznajući da ponekad pretjera u želji da bude aktivna.

No, jedna aktivnost joj je posebno draga.

– Najdraža mi je aktivnost pikado. Najbolji mi je pikado, ali nekako mi ne ide. Znate, imala sam moždani udar i izgubila sam osjećaj za ravnotežu pa ne mogu sama nikamo putovati. To me ponekad frustrira, ali se trudim ne klonuti duhom – kaže.

Snimio Tomislav Matijašić.

Unatoč svemu, Vida je pronašla način da uživa u svakom danu. Dijeli sobu s cimericom s kojom se dobro slaže, a njihovo prijateljstvo dodatno obogaćuje njen boravak u domu.

– Imam cimericu u sobi, dobro se slažemo. Tu su i ostale prijateljice koje su ovako aktivne kao i ja pa nam nikad nije dosadno – kaže Vida, zahvalna što ima nekoga s kim može podijeliti svakodnevicu.

Dok razgovaramo, Vida zrači vedrinom i zadovoljstvom, pokazujući kako se može živjeti sretno i ispunjeno u svakoj životnoj dobi. Njen osmijeh i topla riječ pravi su podsjetnik na vrijednost ljudske bliskosti i radosti koje donosi jednostavan život u zajednici.

Slušaj uživo
zatvori