Petak, 27. rujna 2024.

FOTO Vatrogasci održali vježbu i pokazali kako se gasi zapaljeno ulje. ‘Vodom nikako!’

Pripadnici DVD-a Koprivnički Bregi su u sklopu proslave Dana općine održali dvije vježbe.

U prvoj su publici pokazali što se dogodi ako zapaljeno ulje ili mast pokušamo ugasiti vodom, dok su u drugoj simulirali gašenje požara na krovištu kuće.

– Mještanima smo pokazali da u kuhinji, ako im plane ulje ili mast, nikada ne smiju koristiti vodu jer će nastati ogromna vatrena lopta koja u trenu može zapaliti cijelu prostoriju i brzo se proširiti. Prvo treba isključiti plin ili struju, a vatra “u loncu” se potom gasi isključivo pokrivanjem poklopcem ili nečim sličnim, nezapaljivim, kako bi plamen ostao bez zraka. Druga opcija je odgovarajući vatrogasni aparat, a treća, soda bikarbona, kojom obilno treba posuti plamen – pojasnio je zapovjednik DVD-a Marijan Sever.

Vatrogasci, koji su se u ovom programu dobrano “kuhali” u zaštitnim odijelima, odradili su i vježbu gašenja požara krovišta obližnje kuće. Simulirali su poziv i dolazak na mjesto, odmatanje crijeva za vodu te polijevanje zapaljenog objekta.

Vježbu je pratio i načelnik općine Mato Kuzminski koji je vatrogascima zahvalio na angažmanu koji je imao i prave i simulirane dijelove.

Dodajmo kako su vatrogasci iz Bregi danas zapravo imali tri intervencije. Netom prije početka dvije vježbe, u mjestu je planuo požar, pa su prvo otišli na pravu intervenciju. Zbog, navodno, nesavjesnog stanovnika, cijeli program je malo kasnio.

>> FOTO Požar u Koprivničkim Bregima

Slušaj uživo
zatvori