Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

FOTO Provjerili smo postoje li pravila kod postavljanja klima u središtu Koprivnice, Grad: Određene stvari građani moraju poštivati

Ljetne vrućine još uvijek ne popuštaju i danas su rijetki oni koji u svojim domovima nemaju postavljen klima uređaj.

Postoje li kakva pravila postavljanja klima uređaja na pročeljima stambenih zgrada i u samom središtu Koprivnice, provjerili smo u Gradskoj upravi.

– Nema poseban pravilnik o postavljanju klima uređaja, no mogu se primijeniti opći akti. Za izvođenje radova po Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima, ako bi se postava klima uređaja mogla smjestiti pod pojam ugradnje sustava grijanja, hlađenja ili klimatizacije snage do 30 kilovatsati kako je to navedeno u spomenutom članku, tada nije potreba građevinska dozvola i glavni projekt – objašnjavaju u Gradu.

Napominju i kako u odredbama generalnog urbanističkog plana za Grad Koprivnicu nema posebnih napomena i uputa o postavi klima uređaja na fasade. – Treba uzeti u obzir da je fasada stambene zgrade zajednički dio svih stanara stoga bi se svi stanari trebali složiti s postavom klima uređaja na fasadu stambene zgrade – ističu.

Dodaju da ako bi se radilo o lokaciji koja je pod konzervatorskom zaštitom, onda bi za jedan takav zahvat trebalo pitati konzervatorski odjel u Bjelovaru.

Slušaj uživo
zatvori