Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

FOTO Predstavljen novi bibliobus, Galinec: Cijeli projekt realiziran je prema našim idejama, značaj i vrijednost su nemjerljivi

Novi bibliobus spreman je za obilazak svojih korisnika u ruralnim dijelovima Koprivničko-križevačke županije.

Rekao je to danas na svečanom predstavljanju novog vozila ravnatelj Knjižnice i čitaonice Fran Galović Karlo Galinec.

– Jasno da su značaj i vrijednost bibliobusa nemjerljivi, ne samo za poticanje čitanja i pismenosti, već i za razvoj kulture i dostupnosti kulturnih sadržaja u mjestima koja obilazi. Ovo je treći bibliobus koprivničke knjižnice – prvi je nabavljen 1979., drugi 2004. godine, a razgovori za ovaj novi počeli su 2022. godine u proljeće. Razgovori su počeli jer smo dobili uputu da postojeći bibliobus više neće moći proći na tehničkom pregledu pa smo se prvo morali obratiti Ministarstvu kulture i medija i zamoliti ih za financiranje i nabavu novog bibliobusa – rekao je ravnatelj Galinec.

Snimio Tomislav Matijašić.

Nastavio je kako su se nakon toga za pomoć obratili i Koprivničko-križevačkoj županiji, Gradu Koprivnici i općinama koji su prepoznali važnost novog bibliobusa.

– Unutrašnjost bibliobusa, dizajn te praktički cijela nadogradnja rađena je prema našim idejama. Smatrali smo da je bitno da funkcionalno zadovoljava potrebe naših korisnika u pružanju usluga. Ovaj novi bibliobus duži je za metar i pol od starog, a opremljen je najnovijom opremom. Samim time će osigurati veću mogućnost pružanja većeg broja usluga u boljim uvjetima  – kazao je ravnatelj i dodao da je ukupna cijena novog vozila gotovo 363.000 eura.

Na ovu svečanost je stigla i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

– Dijelimo s vama radost da smo ovaj projekt uspješno priveli kraju. Počela bih od pohvale koprivničkoj knjižnici i činjenici da ovdje u kontinuitetu, sadašnji ravnatelj, bivša ravnateljica i svi djelatnici knjižnice u hrvatskim okvirima ostvaruju iznimne rezultate kad govorimo o knjižničnim uslugama te 100-postotnu pokrivenost cijele županije bibliobusnom službom. Imate jedan od najvećih postotaka građana upisanih u knjižnicu u kontinuitetu upravo ovdje u ovoj knjižnici i to je velika zasluga svih knjižničara, informatičara i onih koji ulažu u knjigu i čitanje – rekla je ministrica i istaknula da se na ove uspješne podatke nadovezuje i projekt novog bibliobusa.

Snimio Tomislav Matijašić.

Spomenimo da svoje zadovoljstvo novim bibliobusom nisu krili ni koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, kao ni koprivničko-križevački župan Darko Koren. Tako je Jakšić istaknuo zadovoljstvo i ponos prema Knjižnici i čitaonici Fran Galović.

– Krasna je ovo prigoda, ne trebam posebno naglašavati koliko smo ponosni na našu knjižnicu koja godinama ima sjajne rezultate i na najbolji mogući način opravdava naša ulaganja u kulturnu ponudu. Lijepo je znati da naši građani to vole i honoriraju poglavito u današnje vrijeme u kojem živimo kada svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali i da smo bibliobus uspjeli razraditi do totalne krajnosti. Tu je knjiga, tu je čitanje i prikupljanje novih znanja, to je jedino čime se možemo boriti i gdje možemo loviti nove znanstvene i tehnološke tokove, ali i pozorno učiti iz povijesti – istaknuo je gradonačelnik.

Snimio Tomislav Matijašić.

Župan Koren naglasio je kako je ovo radostan trenutak kao što i radosno izgleda i bibliobus.

– Mislim da smo svi skupa danas ovdje sretni i zadovoljni. U svoje ime i ime suradnika želim istaknuti kao posebnost to da smo jedna od dvije županija u Hrvatskoj koja ima potpunu pokrivenost s bibliobusnom službom na svojem prostoru – kazao je župan.

Tekst pripremile Adela Zember Antolić i Tea Gašparić.

Ovaj programski sadržaj je nastao u suradnji s Gradom Koprivnica.

Snimio Tomislav Matijašić.

 

Slušaj uživo
zatvori