Srijeda, 9. listopada 2024.

FOTO Njegovanje izrade cvijeća od krep papira, zaštićenog kulturnog dobra

Na radionici izrade cvijeće od krep papira u Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica u četvrtak, članice zlatne dobi tom su umijeću podučile djecu i mlade te ostale zainteresirane građane.

Iz društva poručuju da je uvodno njihova djelatnica Andreja Brozović održala kratku prezentaciju o nakitu od krep papira, čija je izrada zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro RH pod nazivom “Umijeće izrade tradicijskog božićnog nakita kinča s područja sjeverozapadne Hrvatske”.

– Tradicija izrade cvijeća, ukrasa i nakita od krep papira i žice karakteristična je za Hrvatsko zagorje, Međimurje i Podravinu. U koprivničkom Crvenom križu to se umijeće njeguje na kreativnim radionicama u okviru programa Podravski humanitarci, usmjerenog na starije osobe. Nakon prezentacije uslijedila je demonstracija odnosno korisnice programa Podravski humanitarci i volonterke zlatne dobi predvođene Anicom Desnicom pokazale su okupljenima kako se izrađuju različiti cvjetovi od krep papira – objašnjavaju.

Polaznice radionice rezale su i savijale raznobojni krep papir, omatale ga žicom te su nastali maštoviti cvjetići. Pritom su se svi okupljeni zabavljali, a međugeneracijsko druženje bilo je ujedno doprinos očuvanju kulturne baštine i tradicije našeg kraja, zaključuju u društvu.

Slušaj uživo
zatvori