Srijeda, 9. listopada 2024.

CIJENE U EU I HRVATSKOJ Imamo skupu hranu i jeftine kafiće, o cigaretama da ne pričamo

Ukupna razina cijena u Hrvatskoj doseže oko 75 posto prosjeka Europske unije, no podaci Eurostata pokazuju kako su mnogi proizvodi i usluge, poput hrane, telekomunikacija i elektronike, skuplji u Lijepoj našoj nego u drugim zemljama.

HRT je objavio kako istraživanje koje obuhvaća više od 2.000 artikala i usluga pokazuje da je hrana u Hrvatskoj čak 22 posto skuplja od europskog prosjeka, što jasno ukazuje na značajan rast cijena.

– Ovo nije povoljna situacija, trebali bismo težiti cijenama koje su bliže prosjeku ili niže. Ako se ovakvo stanje nastavi, potrošači bi mogli okrenuti jeftinijoj konkurenciji ili smanjiti potrošnju, što bi negativno utjecalo na državni proračun, trgovce i proizvođače – izjavio je za HRT Drago Munjiza, poslovni savjetnik.

Iako je većina proizvoda skuplja, meso, voće i povrće su ispod prosjeka EU. S druge strane, sokovi, mineralna voda, kava i čaj su čak 27 posto skuplji, a kruh i žitarice 15 posto. Mlijeko, sir i jaja su četiri posto iznad prosjeka.

Hrana gotovo pola obiteljskog proračuna

Usprkos domaćoj proizvodnji, hrana je u Hrvatskoj i dalje skupa. Visokih 40 posto obiteljskog proračuna odlazi na hranu, a s obzirom na prosječne mirovine i plaće, taj postotak je za mnoge još i veći – ističe za HRT Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Što se tiče svakodnevnih uređaja koje ljudi koriste, treba reći kako su elektronika i telekomunikacijske usluge također u našoj državi skuplje od prosjeka EU.

Jeftine cigarete i kafići

Osim hrane, određeni proizvodi i usluge u Hrvatskoj su jeftiniji u odnosu na prosjek EU. Cigarete su 30 posto jeftinije, namještaj 13, a usluge prijevoza 11 posto. Usluge u hotelima, kafićima i restoranima su 10 posto ispod prosjeka.

Ekonomski stručnjak Novotny navodi da povoljni troškovi stanovanja također pridonose hrvatskom standardu.

– Nemamo porez na nekretnine, za razliku od većine zemalja eurozone. Električna energija je za kućanstva značajno jeftinija od prosjeka EU, a plin je donedavno također bio povoljan – kazao je.

Slušaj uživo
zatvori