Petak, 4. listopada 2024.

VLADA OBUZDAVA KLAĐENJE Uvodi se registar ovisnika i blokiraju uplate u inozemne kladionice

Velike promjene u kladionicama čekaju sve koji ih koriste, ali i vlasnike koji će morati biti snalažljiviji u reklamiranju casina.

Vlada je Hrvatskom saboru uputila izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, kojima se puno restriktivnije regulira njihovo oglašavanje te se uvodi registar isključenih igrača koji će voditi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Odmah treba reći kako će od mjera biti izuzeta lutrija jer je tu riječ o igrama na sreću nižeg rizika od ovisnosti.

Postojeća zabrana oglašavanja proširuje se na sve tiskane medije, dok se oglašavanje putem interneta te na televiziji i radiju značajno ograničava na vrijeme od 23 sata do 6 ujutro, uz uobičajenu obvezu isticanja upozorenja da igre na sreću mogu uzrokovati ovisnost te da je zabranjeno sudjelovanje maloljetnika.

Zanimljivo da će kladionice i dalje moći biti sponzori sportskih klubova i natjecanja.

Cilj je odvraćanja građana od igranja takvih igara, kazao je na sjednici premijer Andrej Plenković te dodao kako su se igre na sreću snažno raširile kroz digitalni prostor i da Vlada treba voditi računa o uplivu takvih aktivnosti na građane, posebno mlade.

Registar (potencijalnih) ovisnika

Novost u Zakonu je registar isključenih igrača kojima će pristup kladionici i casinu biti zabranjen. Na popis će se svatko moći upisati sam, no isto će se tako sam moći i ispisati. S druge strane, zahtjev za isključenjem, uz suglasnost ovisnika, moći će podnositi i ustanove za zaštitu obitelji i Hrvatski zavod za socijalni rad, kao i zdravstvene ustanove koje se bave zaštitom mentalnog zdravlja i liječenjem ovisnosti.

Manje oglašavanja

Prijedlog izmjena zakona usmjeren je na dva ključna područja – regulaciju novih mjera društveno odgovornog priređivanja igara na sreću i ograničavanje oglašavanja.

– Mjere društveno odgovornog priređivanja tako obuhvaćaju uvođenje obveze identifikacije svih igrača u zemaljskim poslovnicama, ujednačavanje postupka isključenja igrača, uspostavu registra isključenih igrača, kao i mjere oduzimanja prava priređivanja igara na sreću zbog neprovođenja mjera društveno odgovornog priređivanja – rečeno je na Vladi.

Kada je riječ o ograničavanju oglašavanja, ono uključuje ograničavanje oglašavanja putem interneta, u audio-vizualnim i radijskim programima, zabranu oglašavanja igara na sreću u tiskanim medijima, na javno vidljivim površinama, kao i smanjenje vanjske vidljivosti prostora za igre na sreću.

– Cilj ovih zakonskih izmjena je da se dodatnim mehanizmima odgovornog priređivanja igara na sreću, dostupnost igara na sreću i poticanje na sudjelovanje u igrama na sreću, ograniči, što će rezultirati i smanjenjem incidencije o ovisnosti u igrama na sreću i njenih negativnih posljedica, kako na pojedinca tako i na društvo u cijelini – dodao je ministar financija Marko Primorac.

Blokiranje uplata u inozemne kladionice?

Riječi je bilo i o sprječavanju klađenja na internetskim kladionicama u inozemstvu, od kojih su mnoge ilegalne. Kod spretnijih igrača u Hrvatskoj blokiranje IP adrese ne prolazi jer oni malo vičniji računalima koriste VPN (Virtual Private Network / Virtualna Privatna Mreža) čime zaobilaze postavljenu blokadu. Za njih je Vlada pripremila novu inventivnu mjeru, a to je onemogućavanje uplata s bankovnih računa.

– S obzirom da su subjekti pronašli načine kako izbjeći postavljena ograničenja, zakonskim izmjenama se predlaže uvođenje dodatne mjere blokiranja financijskih transakcija uplate u internet igre od strane pružatelja platnih usluga – rekli su ministri.

Kako će ova regulativa spriječiti nekoga da uplati novac na, primjerice, svoj potpuno legalan PayPal račun (u inozemstvu), a potom s njega prebaci novac na račun ‘kladare’, ostaje za vidjeti.

Kako se još moglo čuti, država se u tom slučaju suočava s propuštenim prihodima i prihodima od naknada.

Slušaj uživo
zatvori