Nedjelja, 6. listopada 2024.

Ugostiteljima odobren veći manjak alkoholnih pića, sanitarne knjižice upola jeftinije

Na temelju odluka koje su stupile na snagu 1. srpnja ove godine, iznosi koji se odnose na obveze ugostitelja vezano uz higijenski minimum i sanitarnu knjižicu smanjeni su za 50 posto, a sada su revidirani i dopušteni gubici robe.

Kako su izvijestili iz Ceha ugostitelja HOK-a, kao najvažnija promjena, Odlukom o manjku sada su obuhvaćena i alkoholna i bezalkoholna pića u skladištu i ugostiteljskom objektu.

– Ovom odlukom, na temelju iskustava struke, za fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost na temelju Zakona o obrtu i posebnih propisa koji uređuju ugostiteljsku djelatnost utvrđuje se najviša dopuštena visina manjka nastalog po osnovi kala, rastepa, kvara i loma, koji ne podliježu oporezivanju sukladno propisima o porezu na dodanu vrijednost i propisima o oporezivanju dohotka. Bitna novost je i da se visina manjka, kala, rastepa, kvara i loma za namirnice koje nisu navedene u Odluci, također može priznati na temelju posebnog obrazloženja kojeg obrtnik dostavlja Hrvatskoj obrtničkoj komori, ali do visine koja je na razumnoj osnovi usporediva sa sličnim proizvodima utvrđenim u ovoj Odluci ili drugim odlukama – navodi se u objavi.

Iz Ceha podsjećaju kako je Ministarstvo financija već od 1. siječnja ove godine, na prijedlog Hrvatske obrtničke komore, ugostiteljima i drugim obrtnicima olakšalo i evidenciju normativa i sličnih evidencija materijala.

– Svim navedenim promjenama olakšava se poslovanje obrtnika u ugostiteljstvu, što je osobito važno u jeku turističke sezone. Naša zadaća je detektirati probleme na svim razinama i moguća rješenja te ih komunicirati i zastupati prema nadležnim tijelima. Simbolično to činimo svake godine povodom Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika, koji će se ove godine održati u studenom u Opatiji, 36. put zaredom. Aktivnosti Ceha su brojne i traju cijele godine, kao i kontinuiran dijalog s državnim institucijama i jedinicama lokalne i regionalne samouprave, u cilju unapređenju uvjeta poslovanja za naše obrtnike u ugostiteljstvu i turizmu – istaknuo je predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Hrvoje Margan.

Slušaj uživo
zatvori