Petak, 26. srpnja 2024.

UČE LETJETI Vatrogasci u gnijezda vratili rode kojima nije uspjelo ‘iz prve’, jedna ozlijeđena

Proteklih dana naši vatrogasci su umjesto požara srećom imali nešto lakše zadatke, a to je – vraćanje mladih roda u gnijezdo.

U ovo vrijeme uče letjeti kako bi bile spremne za samostalan život, no svakoj to baš i ne polazi za krilom od prve.

Kako smo doznali u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije, intervencije su obavljene u Đelekovcu i Gornjem Fodrovcu.

– DVD Đelekovec javio nam je da je u središtu Đelekovca ispala iz gnijezda jedna mlada roda, pa smo ju uz pomoć vatrogasaca iz Koprivnice vratili u gnijezdo – kazala je ravnateljica Javne ustanove Željka Kolar.

Ovom akcijom spašavanja otklonili su opasnost da roda strada od pasa i drugih životinja te vozila koja prolaze prometnicom uz gnijezdo.

Jedna roda na kućnoj njezi

Ne manje dramatično bilo je i u mjestu Gornji Fodrovec, gdje je također iz gnijezda ispala mlada roda, no ova se i ozlijedila.

– Ta roda dovezena je u ured Javne ustanove gdje joj je od strane djelatnica Javne ustanove dana hrana i voda te pružena odgovarajuća skrb. Nakon šest dana kad se roda potpuno oporavila, Javna ustanova je s predstavnicima Elektre Bjelovar dogovorila da oni uz pomoć dizalice vrate rodu u roditeljsko gnijezdo iz kojeg je ispala – doznali smo od ravnateljice Kolar.

Dodajmo kako je aktivnost brige o rodama samo je jedna u nizu suradnje Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije s Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Koprivnice i Dobrovoljnim vatrogasnim društvima s područja Koprivničko-križevačke županije.

 

zatvori