Subota, 27. srpnja 2024.

TOPLINSKI VAL Hitna imala 695 intervencija u manje od mjesec dana, Kučko Gudelj: Brojka zapravo ne odstupa od ostatka godine

Visoke temperature tijekom nedavnih toplinskih valova pojačale su tegobe osjetljivijih Podravaca, ali nisu dovele do znatno većeg angažmana hitnih službi.

Kako smo doznali u Zavodu za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, njihovi timovi su od 1. srpnja do danas imali 695 intervencija u sve tri ispostave, u ambulantama i na terenu.

– Od toga je četvrtina intervencija bila za životno ugrožavajuća stanja, no treba reći kako ne možemo sa sigurnošću reći je li koji slučaj izravno vezan s visokom temperaturom zraka. Tu su eventualno slučajevi vrtoglavice i kolapsa, zbog čega smo intervenirali 17 puta, no ni ta brojka ne odstupa od ostalih mjeseci u godini – rekla je za Dravu.info ravnateljica Zlatica Kučko Gudelj.

Tegobe i zbog pokvarene hrane

Hitna bilježi intervencije i zbog bolova u trbuhu, mučnina, povraćanja, upale sinusa i gornjih dišnih puteva, upale uha, upale pluća, bronhitisa te konjuktivitisa. Riječ je o virusnim i bakterijskim bolestima za koje uzrok mogu biti vrućine, jer se bakterije brže šire na višim temperaturama, pogotovo na hrani.

– Sve u svemu, možemo zaključiti da se naši sugrađani pridržavaju već dobro poznatih uputa tijekom ljetnih vrućina i na tome ih pohvaljujem. Paze na sebe i druge i upravo je to razlog zbog kojeg nemamo većih odstupanja – istaknula je ravnateljica.

Kronične bolesnike pozvala je da redovito uzimaju terapiju i ne idu pretjerano na sunce.

Smrtnih slučajeva nije bilo

Odlična vijest je da hitna služba u našoj županiji nije zabilježila nijedan smrtni slučaj kao izravnu posljedicu toplinskog vala.

– Ne, nismo imali smrtnih slučajeva kao posljedicu visoke ljetne temperature – dodala je.

Na pitanje može li biti kakvih posljedica ako netko često izlazi i ulazi iz hladne klimatizirane prostorije ili automobila na visoke temperature u najtoplijem dijelu dana, Kučko Gudelj kaže kako je to moguće kod dijela stanovnika.

– Stariji i kronični bolesnici te tlakaši mogli bi osjetiti tegobe i trebaju se čuvati takvih promjena temperature da ne izazovu simptome. Većih i naglih oscilacija trebala bi se paziti i djeca, a svi bi morali dozvoliti tijelu da se prilagodi na razliku – doznali smo.

Ako tko kolabira treba nazvati 194

Doživimo li na javnom mjestu da usred vrućeg dana netko pored nas kolabira odnosno sruši se ili padne u nesvijest, nakon pružanja prve pomoći poput sklanjanja u hladovinu i davanja vode, ipak bi trebalo pozvati hitnu na 194.

– Svakako preporučamo pozvati hitnu. Naš tim će intervenirati i provjeriti što se zapravo dogodilo. Naime, u pozadini zdravstvenog stanja osobe koja se srušila može biti nešto drugo, prikriveno, osim privremene nesvjestice. Kod mlađih do nesvjestice može doći zbog promjene tlaka, ali kod starijih treba pobliže vidjeti što je uzrok – upozorila je Kučko Gudelj.

zatvori