Subota, 27. srpnja 2024.

Sveučilište Sjever prvi put na ljestvici najboljih europskih sveučilišta

Sveučilište Sjever našlo se na listi najboljih europskih sveučilišta, pohvalili su se sa Sjevera.

Po prvi put, kažu, uvršteni su na rang listu QS World University Rankings: Europe 2025, koja je obuhvatila 684 sveučilišta iz 40 europskih zemalja.

Riječ je o britanskoj analitičkoj kompaniji prema kojoj je Sveučilište Sjever 137. sveučilište u južnoj Europi, ističu sa Sveučilišta Sjever.

Hrvatska sveučilišta svrstana su u regiju Južna Europa, zajedno sa sveučilištima iz Italije, Španjolske, Portugala, Grčke, Malte, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije. U toj regiji na popisu je 147 sveučilišta, a najbolje je rangirano zagrebačko koje zauzima 47. mjesto.

Postoji i ukupan poredak o kojem je pisao portal srednja.hr. Prema njemu Sveučilište u Zagrebu zauzima 243. poziciju, Sveučilište u Splitu je 462., Sveučilište u Rijeci 479., dok je Sveučilište Josipa J. Strossmayera u Osijeku na zbirnoj poziciji između 511. i 520. mjesta. Sveučilište u Zadru i Sveučilište Sjever su na poziciji 601+ što je posljednja zbirna pozicija ove QS liste.

– Ponosni smo što je Sveučilište Sjever rangirano među najboljim sveučilištima u Europi, tim više što znamo da na starom kontinentu djeluje više od 6 000 visokoobrazovnih institucija i doći na ovakvu listu priznanje je da dobro i kvalitetno radimo. Sveučilište Sjever je mlado sveučilište pa kada gledamo i druga sveučilišta na listi koja imaju višestoljetnu tradiciju, možemo itekako biti zadovoljni da smo se kroz ovo kratko vrijeme već dokazali na europskoj akademskoj karti – istaknuo je tim povodom rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković.

Indikatori koji su se ocjenjivali prilikom rangiranja obuhvatili su akademsku reputaciju, reputaciju poslodavca, uključenost u međunarodne istraživačke mreže, omjer studenata i nastavnog osoblja, citiranost znanstvenika, citate po radu, udio inozemnog nastavnog osoblja kao i inozemnih studenata, broj studenata koji odlaze i dolaze na razmjenu, održivost te ishode zapošljavanja, pojasnili su sa sveučilišta Sjever.

Recimo i da nakon ljetnog upisnog roka popunjenost prijediplomskih studija na Sjeveru iznosi 80 posto.

zatvori