Subota, 27. srpnja 2024.

Strani radnici u Podravini besplatno uče hrvatski, Nepalac Kapil: Najviše problema imam s riječima poput ‘ćevapčići’

Diljem Lijepe Naše, pa tako i Podravine, strani radnici iz Nepala i drugih azijskih zemalja došli su raditi k nama kako bi imali uvjete za bolji život.

Poznato je kako hrvatski jezik spada u skupinu jezika koje je teže naučiti pa tako radnici imaju priliku besplatno učiti jezik u sklopu pilot projekta.

Naime, projekt je pokrenula agencija za posredovanje u zapošljavanju i privremeno zapošljavanje stranih radnika u sektoru poljoprivrede u Republici Hrvatskoj.

Ustupila Dora Novak.

U projekt se uključila i podravska Općina Špišić Bukovica. Tako se nastava za 30-ak mladića održava u Društvenom domu u naselju Lozan u večernjim satima gdje uče o osnovama komunikacije na hrvatskom jeziku.

Jedan od njih je i 19-godišnji Kapil Khadka kojem najviše problema stvaraju riječi koje sadrže č, ć, đ, dž.

– Najlakše nam ide učenje novih riječi. Izgovor je malo teži, pogotovo kod riječi poput ćevapčić. Gramatiku razumijem teoretski. Primjena će, vjerujem, doći s vremenom. Veselim se koristiti hrvatski na nogometu, u trgovini i na poslu – rekao je Kapil iz Nepala.

Znanje hrvatskog jezika prenosi Josipa Reit, učiteljica razredne nastave i engleskoj jezika u osnovnoj školi.

– Već neko vrijeme žive u Hrvatskoj pa su tako usvojili izraze potrebne za rad, kao i latinicu. I više je nego očita motivacija za učenjem jer u potpunosti razumiju koliko će im to značiti za daljnji profesionalni napredak, kao i za integraciju u društvo, a često postavljaju i dodatna pitanja o nepoznatim riječima ili kulturi. Naš je cilj pomoći im da mogu otići u trgovinu, kod liječnika, baviti se hobijima, sudjelovati u timskim sportovima – priča.

Ustupila Dora Novak.

Iako kurikulum nije formalno propisan, Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je program učenja hrvatskog jezika, povijesti i kulture za azilante i strance, koji propisuje preporučenu formu i strukturu programa, a kojega slijede i u Lozanu.

Hrvatska još nema dovoljno sustavno organiziranih tečajeva, a pogotovo ne besplatnih i za poslodavca i za radnika, Općina Špišić Bukovica ustupila je prostor bivše područne škole. Da nisu dvojili oko podrške, potvrđuje načelnik Hrvoje Miler.

– Škola hrvatskoga jezika itekako je važna zbog bolje svakodnevne komunikacije i snalaženja, ali i lakšeg sporazumijevanja sa stanovništvom i poslodavcima. Pozdravljam takvu inicijativu, smatram da će dosadašnji polaznici svojim dobrim primjerom pokazati budućim kolegama da je riječ o pozitivnoj promjeni – navodi Miler.

Mario Mareković, vlasnik DAM-a, prvi je korisnik ove agencije te je jako zadovoljan kako njegovi radnici napreduju u poznanstvu hrvatskog jezika.

– Radnici moje tvrtke su u školi. Smjene prilagođavamo i izlazimo im ususret, kako bi mogli prisustvovati nastavi i kako ne bi propuštali gradivo. Prvi koji su došli razumiju, iako teže govore, pogotovo ponavljajuće pojmove vezane uz posao. Prvo nauče pojmove vezane uz svakodnevni posao – zaključuje Mario Mareković.

Ustupila Dora Novak.

Spomenimo na kraju, kako prema podacima MUP-a, od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine izdano više od 112 tisuća dozvola za boravak i rad stranih državljana. Od čega je 74.184 za novo zapošljavanje, 26.226 za produljenje te 11.939 za sezonske radnike.

Analitičari predviđaju kako će do 2050. svaka četvrta osoba u Republici Hrvatskoj biti stranac.

Ustupila Dora Novak.
Ustupila Dora Novak.
Ustupila Dora Novak.
zatvori