Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

ŠTO UČINITI U SLUČAJU NAPADA PSA? Naša policija u šest mjeseci zabilježila 14 prekršaja držanja životinja bez nadzora

Sve su učestaliji napadi pasa na čovjeka.

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar kažu kako je ugriz životinja čest prizor, a godišnje se u Hrvatskoj bilježi oko 3.500 slučajeva.

Tim povodom kontaktirali smo glasnogovornicu policije Dijanu Žagar koja nam je rekla kako je u prvih šest mjeseci 2024. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno 14 prekršaja.

– Zabilježeno je 14 prekršaja iz članka 30 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, odnosno držanja životinja bez nadzora. U istom razdoblju 2023. godine zabilježeno je 16 prekršaja. Nadalje, u lipnju ove godine zabilježena su četiri prekršaja držanja životinja bez nadzora, dok je u istom mjesecu 2023. zabilježeno sedam prekršaja. U spomenutim razdobljima nisu zabilježena teža ozljeđivanja – rekla je glasnogovornica.

Kako se ponašati u slučaju napada psa?

Jedan od ključnih koraka je držanje distance. Ni pod kojim uvjetima ne smijete prilaziti, maziti psa ili njegovo štene bez izričite suglasnosti vlasnika. Također, ostanite mirni. Vrisak, mahanje rukom ili brzo trčanje nikako ne ide u korist. Samo će dodatno stresirati psa i ubrzati napad. Zatim, ne gledajte psa u oči i stanite bočno prema psu, poručili su iz Zdravlja.

Što učiniti nakon ugriza?

Ozljedu je potrebno dobro isprati vodom i sapunom te pokriti čistim zavojem. Zatim, trebate se javiti svom liječniku obiteljske medicine ili na hitni prijem bolnice gdje će se ozljeda prema potrebi dodatno tretirati kako bi se spriječile moguće sekundarne infekcije.

– Nakon obrade ozlijeđenog mjesta potrebno je provjeriti svoj cijepni status protiv tetanusa, a radi procjene potrebe za zaštitom od bjesnoće – doći u antirabičnu ambulantu na obradu kod liječnika specijalista epidemiologa – poručili su iz Zavoda.

Slušaj uživo
zatvori