Subota, 27. srpnja 2024.

Srpanjsko nevrijeme poharalo koprivničko područje – uništeni usjevi, vinogradi, voćnjaci te stambene i gospodarske zgrade

Vruće srpanjske dane zamijenilo je orkansko nevrijeme, tako je glasio nadnaslov članka objavljenom u Glasu Podravine u petak 31. srpnja 1987. godine.

Ovog mjeseca već smo svjedočili “vrućim srpanjskim danima”, a i iznenadnom orkanskom nevremenu pa se ovaj članak star 37 godina čini nevjerojatno aktualnim, no srećom smo barem izbjegli i goleme štete koje su tada nastale na području Koprivnice.

Kako svjedoče novinari, orkanski vjetar praćen kišom i tučom nanio je velike i neprocjenjive štete usjevima kukuruza, vinogradima, voćnjacima, povrtnjacima, šumama, stambenim i gospodarskim zgradama.

– Krupna tuča uništila je više od 10.000 od zasijanih 17.000 hektara kukuruza na području općine Koprivnica. Stradalo je i više od tisuću hektara vinograda, brojni povrtnjaci, stambene i gospodarske zgrade u Javorovcu gdje je od četrdesetak domaćinstava svako drugo teško stradalo. Polupani su crjepovi, prevrnuti koševi za kukuruz, nadstrešnice bunara, polupala su stakla na prozorima, uništene rolete, pokidane električne žice i stupovi, srušene gospodarske zgrade, a u mnogim voćnjacima su voćke iščupane zajedno s korijenjem – pisali su novinari.

Slično je bilo i u obližnjoj šumi gdje je zabilježena i pijavica koja je iščupala i bukve stare stotinu godina.

Marko Rumek, tadašnji predsjednik mjesne zajednice Novigrada Podravskog rekao je da se niti najstariji stanovnici ne sjećaju ovakvog nevremena.

– Šteta je neprocjenjiva. Na licima mnogih stanovnika vidio sam suze. Kako i ne bi, kada im je uništeno gotovo sve što su imali – rekao je Rumek.

Komandant Civilne zaštite Mjesne zajednice Novigrada Franjo Sabolić rekao je kako nitko nije pitao čime i kako će se prevesti crjepovi i ostali građevinski materijali, nego se krenulo na posao.

– Pokazala se prava solidarnost na djelu. Tko god je imao prijevozno sredstvo prevozio je bez pitanja, a po dvadesetak ljudi radilo je u svakom domaćinstvu na pokrivanju krovišta.
To subotnje poslijepodne zauvijek je upamtio i poljoprivrednik Milan Dijaković čija su kuća i dvije gospodarske zgrade bile gotovo raskrite.

– Čula se huka kao da dolazi velika eskadrila teških bombardera, a odmah nakon toga nastalo je ‘bombardiranje’ krupnim zrnima tuče. Stalno oraha prevrnulo se na cisternu – rekao je Dijaković.

zatvori