Petak, 18. listopada 2024.

RETROGLAS – Građani, što kažete o koprivničkom ljetu? Provjerili smo kako se nekad ljeti zabavljalo u gradu

Svijet i naš grad u posljednjih su se pedesetak godina stubokom promijenili, a o čemu svjedoči i Glas Podravine i Prigorja objavljen u petak 13. kolovoza 1971. godine.

I dok nas večeras na Zrinskom trgu kao dio programa ‘Ljeta na Zrinskom‘ očekuje koncert Tonya Cetinskog koji će označiti gotovo mjesec dana sadržajnog ljetnog programa za sve one koji nemaju priliku ‘pobjeći’ na more, arhiva Glasa Podravine otkriva da se početkom 70-ih godina prošlog stoljeća u gradu ljeti malo toga događalo.

Arhivska stranica Glasa Podravine 13. kolovoza 1971. godine

U anketi ‘Građani što kažete o… Koprivničkom ljetu’, novinari Glasa trojicu su građana pitali kako provode ljeto u gradu i otkrili da je svima – dosadno.
– Koprivničko ljeto posebno je dosadno. U mnogim mjestima kontinentalnog dijela zemlje gdje sam boravi organiziraju se priredbe na kojima se građani mogu ugodno zabaviti. Zar se i kod nas ne bi moglo upriličiti nešto slično?, pitao se Slavko Šprem te predložio organiziranje promenadnih koncerata limene glazbe u gradskom parku uz čiju bi se glazbu moglo i zaplesati te dodao kako samo treba pronaći organizatora.

Sličnog je mišljenja bio i Željko Kraševac koji je rekao kako ljetni dani u Koprivnici ne pružaju ništa.
– Ne preostaje nam drugo nego da se vrzmamo po vrelom asfaltu i razmišljamo ‘kako’ utući vrijeme. Kad bi se barem organizirale priredbe slične onima u primorskim gradovima, neka natjecanja ili slino…! U sadašnjim prilikama nama ne preostaje drugo nego da odemo na Šodericu, gdje se prižimo na suncu i okupamo…, rekao je Željko i dodao kako je na jezeru isto kao i u Koprivnici, s razlikom što se na Šoderici nalazimo blizu vode i podsjetio kako razonode nema kao i obećanih igrališta.

Optimističnije nije bio ni Milan Halavanja koji je pak rekao da je starijim stanovnicima u Koprivnici dosadno tijekom cijele godine, a ljeti posebno.
– Što bismo mi učinili da nemamo ovaj lijepi park gdje na klupama razgovaramo ili čitaonice u kojima prelistavao novine. Naša razonoda u ljetnim mjesecima ovisi o pojedinačnoj snalažljivosti ili o diskusijama o tome kako bi se u gradu ipak netko trebao naći da o tome razmišlja i građanima pruži nešto što bi ih izvuklo iz dosadne svakidašnjice, zaključuje.

Pola stoljeća kasnije, građani se ipak ne mogu potužiti da je u Koprivnici dosadno, a posebno ljeti jer osim večerašnjeg koncerta Tonya Cetinskog, već se sutra održava festival Iz bakine škrinje, nastavlja se ljetno kino, stižu kazališne predstave, sljedećeg vikenda na programu su koncerti Jelene Rozge i grupe Songkillers, sve je bliže RockLive festival, a onda i povratak na gradske bedeme i renesansnu

Slušaj uživo
zatvori