Nedjelja, 1. rujna 2024.

POTPORA ZA NOVOROĐENČAD Hrvatski rekorder Vir s 26.000 eura za peto dijete, evo gdje su naša mjesta

Jedna od demografskih mjera gotovo svakog mjesta u Hrvatskoj već je duže vrijeme i novčana potpora za svako novorođeno dijete.

Cilj je, kako je davno rečeno, pomoći roditeljima u prvim danima djetetova života kako bi lakše nabavili osnovnu opremu poput odjeće, pelena, kremica i ostalih higijenskih potrepština.

Kako su cijene osnovnih potrepština rasle, donekle su rasle i potpore, pa su danas neka mjesta uistinu široke ruke kad je riječ o isplati javnog novca za novorođenog stanovnika.

Za peto dijete na Viru 26.000 eura

Kako je vidljivo iz tablice Ministarstva demografije i useljeništva, rekorder u izdvajanju s 26.000 eura je Općina Vir, koja taj iznos daje za peto i svako iduće dijete.

Među gradovima, najizdašniji je Otočac koji za prvo dijete daje 1.990 eura, za drugo dijete najviše daje Imotski, 2.654 eura, dok će roditelji trećeg, četvrtog, petog i svakog idućeg djeteta u Novskoj dobiti po 10.000 eura.

Među Top 10 izdašnih, od susjeda smo pronašli tek Varaždin s 1.000 eura po djetetu.

Što se tiče gradova u Koprivničko-križevačkoj županiji, na pitanje koliku novčanu potporu u 2024. godini isplaćuju roditeljima za prvo, drugo, treće, četvrto, peto i svako iduće dijete, odgovore smo dobili iz Koprivnice i Đurđevca.

U Koprivnici i Đurđevcu 500 i 200 eura

– Grad Koprivnica za svako novorođeno dijete, odnosno za svako posvojeno dijete osigurava naknadu od 500 eura – javili su nam iz Grada Koprivnice.

– Grad Đurđevac isplaćuje 200 eura novčane potpore za svako rođeno dijete, neovisno da li se radi o prvom, drugom, trećem i svakom sljedećem djetetu. Uz novčanu potporu u iznosu od 200 eura, poklanja se i butelja vina i teglica meda, proizvodi naših lokalnih proizvođača – navodi se u odgovoru Grada Đurđevca.

Iz Grada Križevaca do objave članka nismo primili odgovor.

Dodajmo kako je u objavi Ministarstva demografije vidljivo po deset najizdašnijih gradova i općina u potporama, razvrstanih prema broju novorođene djece za koju se pomoć daje.

Izvor: Ministarstvo demografije i useljeništva
Izvor: Ministarstvo demografije i useljeništva
zatvori